Нове командування НАТО з допомоги Україні запрацює у Німеччині з вересня – Столтенберг

Нове командування НАТО з допомоги Україні запрацює у Німеччині з вересня – Столтенберг

Укрінформ
Нове командування НАТО, головним призначенням якого є координація безпекової допомоги для України від Альянсу та країн-союзниць, набуде оперативної спроможності вже у вересні цього року, що дозволить Альянсу надалі наростити підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Про це в четвер у Великій Британії перед початком зустрічі лідерів країн Європейської політичної спільноти заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз прийшов час постати за свободу й демократію, і місцем, де це відбувається, є Україна. Союзники НАТО посилюють допомогу для України, ми погодилися заснувати командування для координації та надання безпекової допомоги, якої потребує Україна. Я радий, що сьогодні можу оголосити: нове командування набуде оперативної спроможності вже у вересні у Німеччині, воно матиме 700 людей персоналу та із тризірковим генералом на чолі. Це дозволить скоординувати зусилля союзників та збільшити безпекову допомогу для України», – зазначив керівник НАТО.

Він наголосив, що НАТО, безумовно, є трансатлантичним Альянсом, але цей Альянс був і залишається основою для європейської безпеки. Тож є прямий сенс у тому, що НАТО бере участь у зустрічі лідерів та є частиною Європейської політичної спільноти.

«Сьогодні ми також обговоримо, як захистити наші демократії від зовнішніх та внутрішніх загроз. Протягом минулих місяців ми бачили тенденцію ворожих дій Росії проти союзників по НАТО – від кібернетичних атак до актів саботажу і дезінформації. Союзники здійснюють заходи проти цих ворожих дій. як індивідуально, так і колективно, із більшим обміном даними розвідки, із підвищенням обізнаності та посиленням захисту критичної інфраструктури, включаючи підводну», – сказав генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Вашингтонський саміт став викликом не лише для України, але й для НАТО - експерт

Він нагадав, що Альянс розпочав створення спеціалізованого центру із захисту критичної інфраструктури саме у Великій Британії. Союзники здійснюють цю роботу як на індивідуальному рівні, так і з використанням спільних правових процедур з іншими союзниками по Альянсу.

«Метою російських ворожих дій, кібератак та саботажу проти союзників по НАТО є утримати нас від допомоги для України. Але нас не вдасться збити з цього курсу, ми будемо продовжувати підтримувати Україну», – наголосив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, 18 липня Британія приймає четвертий саміт Європейської політичної спільноти, яка об'єднує 27 членів Євросоюзу і 20 країн-партнерів, включаючи Україну. Зустріч проходить у Бленгеймському палаці в Оксфордширі – об'єкті Світової спадщини ЮНЕСКО, місці народження та родинній резиденції колишнього прем'єр-міністра Вінстона Черчилля. Перші три саміти відбулися у Чехії (2022), Молдові (2023) та Іспанії (2023).

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-