Комюніке Саміту миру підписали вже 87 держав

Комюніке Саміту миру підписали вже 87 держав

Укрінформ
Спільне комюніке за результатами Саміту миру у швейцарському Бюрґенштоці вже підписали 87 країн, нові держави продовжують приєднуватися.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила президентка Швейцарії Віола Амгерд під час відкриття 4-го саміту Європейської політичної спільноти у Бленгеймському палаці у британському Вудстоку.

"Незважаючи на різні точки зору, які були висловлені у Бюрґенштоці, нам вдалося дійти згоди щодо спільного бачення. Це бачення полягало у створенні нового світу для всіх нас. Це бачення підсумовано в Бюрґенштокському комюніке, яке на сьогоднішній день підписали 87 країн. Інші країни продовжують підписувати комюніке, навіть деякі з них не були присутні на саміті", - сказала вона.

На переконання швейцарської президентки, текст Бюрґенштокського комюніке "може стати основою для подальших дискусій".

"Завдяки саміту нам вдалося зробити перший крок на складному шляху до мирного процесу. Наразі ми обговорюємо з Україною та ключовими партнерами, якими можуть бути наступні кроки. Ми працюємо над тим, щоб використати і підтримати імпульс для розробки конкретних кроків, у тому числі з питань, визначених у Бюрґенштокському комюніке", - заявила Амгерд.

На цьому тлі вона наголосила, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок "має бути безпечним, надійним, захищеним та екологічно обґрунтованим". Крім того, продовольча безпека в жодному разі не повинна використовуватися у якості зброї, а напади на торгові судна і цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. "По-третє, всі військовополонені мають бути звільнені. Усі депортовані та незаконно переміщені українці мають бути звільнені. Всі українські діти і всі інші українські цивільні особи, які були незаконно затримані, повинні бути повернуті в Україну", - наголосила швейцарська президентка.

Вона додала, що Швейцарія готова й надалі відігравати активну роль у цьому процесі.

Читайте також: До комюніке Саміту миру приєдналася ще одна країна

"Ми особливо зосередимося на зміцненні мостів, які нам вдалося побудувати з Глобальним Півднем та Китаєм. Ми отримуємо дуже позитивні відгуки про саміт, навіть від колег з Глобального Півдня, які досі утримувалися від підписання Бюрґенштокського комюніке. Зараз важливо достукатися до них, взяти до уваги їхні занепокоєння і мотивувати їх приєднатися до Бюрґенштокського комюніке", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюрґеншток 15-16 червня пройшов перший Саміт миру. Учасники саміту у спільному комюніке наголосили на неприпустимості використання ядерної зброї в Україні, неприпустимості використання продовольчої безпеки як зброї та заявили про необхідність повного обміну військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-