Шалленберг назвав неприпустимими заклики до України поступитися територіями «заради миру»

Шалленберг назвав неприпустимими заклики до України поступитися територіями «заради миру»

Ексклюзив
Укрінформ
Не може бути миру, який буде нав'язаний Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. При цьому, український народ має сам вирішувати, коли він готовий до переговорів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

«При цьому необхідно пам'ятати: жодних переговорів щодо України без України. Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав'язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо», - сказав він.

Австрійський міністр також назвав неприпустимими заклики до України відмовитися від частини території для досягнення миру.

«Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окуповано іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: «Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?». Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими», - заявив Шалленберг.

Він підкреслив, що це – справа українського народу. «Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом», - заявив глава МЗС Австрії.

За його словами, поки з боку Росії не видно справжньої готовності до миру.

«Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього необхідні висновки. Утім, я поки що не бачу з російського боку готовності серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така серйозна готовність з'явиться з російського боку, ми повинні скористатися цією можливістю. Це – важливо», - вважає Шалленберг.

На його переконання, у цьому плані важливо тісніше залучати країни Глобального Півдня, особливо країни БРІКС. «З одного боку, це необхідно для безпекових гарантій, з іншого – ці держави потенційно мають більший вплив на Москву. Водночас ніхто з нас не знає, що насправді впливає на думки Володимира Путіна. Навіть китайські партнери, які бажають припинення війни, схоже, мають лише обмежений вплив на нього», - сказав австрійський міністр.

Читайте також: Що таке сильна позиція України у переговорах з Росією і як на неї вплине ситуація на фронті

Як повідомлялося, на початку липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після відвідування Києва здійснив несподівані візити до Москви та Пекіна, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Лідери ЄС, включаючи президента Європейської Ради Шарля Мішеля та високого представника ЄС Жозепа Борреля, зазначили, що прем’єр-міністр Угорщини, яка нині головує в Раді ЄС, не отримував жодних повноважень на проведення такої місії, і діяв лише від власного імені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-