Ратифікація Римського статуту: в ОП пояснили, чому Україні довелось йти на компроміс

Ратифікація Римського статуту: в ОП пояснили, чому Україні довелось йти на компроміс

Ексклюзив
Укрінформ
Через розповсюдження фейків про Римський статут Україні довелося йти на компромісне рішення під час його ратифікації.

Про це заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра сказала в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Саме через розповсюдженість фейків про Римський статут нам довелось йти на компромісне рішення - ратифікувати із заявою за ст. 124 Римського статуту, згідно з якою МКС не матиме юрисдикції за ст. 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом семи років після ратифікації. Тобто з ратифікацією Римського статуту ми знімаємо наявний ризик для наших громадян. Це не застереження, а заява, можливість якої прямо передбачена в Статуті, і якою скористались раніше Франція і Колумбія”, - пояснила вона.

Мудра також зазначила, що “ця заява не означає безкарність для наших громадян. Наші власні органи правопорядку, та іноземні (за універсальною юрисдикцією) вже і так можуть розслідувати ймовірні злочини, вчинені громадянами України. Це не залежить від МКС. Але Україна сумлінно дотримується норм міжнародного права, тому про такі випадки досі не відомо”.

Читайте також: Україна очікує від МКС нових ордерів на арешт російських політиків та військових - Мудра

Відповідаючи на запитання чи можуть, після ратифікації, згідно з Римським статутом, інші країни-учасники отримати купу заяв від країни-агресора про начебто злочини, які нібито вчиняються нашими військовими, і МКС буде зобов’язаний дати цьому оцінку, Мудра відповіла “ні” та пояснила, що “в МКС нема позовного провадження. Ніхто не може подати позов проти України. Росія точно нічого не передаватиме в МКС, бо вона його не визнає, а навіть “заяви” від інших джерел МКС не буде оцінювати без консультацій з Україною, відповідно до принципу компліментарності. В будь-якому випадку, цей ризик, навіть як би й був реальним, з’явився б 10 років тому, коли ми визнали юрисдикцію. Але за 10 років ніхто чомусь нас ніякими позовами не завалив”.

Заступниці глави ОП також зазначила, що у Кремлі боялись ратифікації Україною Римського статуту, бо усвідомлюють наслідки.

“Фейки про Римський статут дуже корисні Росії - вони дійсно боялись того, що Україна ратифікує Римський статут, тому що усвідомлюють, що МКС каратиме росіян. Недарма під час переговорів у Мінську і Стамбулі росіяни вимагали від України відкликати визнання юрисдикції МКС і не ратифікувати Римський статут”, - сказала Мудра.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Читайте також: Ратифікація Римського статуту дає Україні кращий довгостроковий захист - екссуддя МКС

Римський статут набере чинності для України у перший день місяця, який настає після 60-го дня з дати здачі на зберігання генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй ратифікаційної грамоти.

Документ про ратифікацію Римського статуту передбачає, що Україна не визнаватиме юрисдикцію Міжнародного кримінального суду з воєнних злочинів протягом 7 років, якщо йтиметься про українських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-