Європейські лідери підтверджують відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України

Європейські лідери підтверджують відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України

Фото, відео
Укрінформ
Лідери європейських країн вітають Україну з її 33-ю річницею незалежності.

Президент Фінляндії Александер Стубб у соцмережі Х випустив вітальне відео, підписавши його «З Днем Незалежності, Україно. Слава Україні».

«Ми у Фінляндії знаємо, що таке боротись за свою незалежність. Ви робили це з 1939 по 1944. Ви боретесь за свою незалежність, ви боретесь за своє законне місце із Заходом. Я бажаю тобі, Україно, найкращої Незалежності. Слава Україні», - сказав Стубб.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич написала на своїй сторінці у соцмережі Х, що в День Незалежності вона вкотре підтверджує рішучу відданість Ради Європи суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України.

«Сьогодні ми віддаємо належне мужності та рішучості українців з усіх верств суспільства і сподіваємося на кращі, більш мирні часи для їхньої країни. Незважаючи на труднощі, біль і втрати, спричинені жахливою агресивною війною Російської Федерації, Рада Європи та Україна продовжують працювати разом заради вільного, демократичного та європейського майбутнього, на яке має право український народ», - написала вона.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х наголосила, що Європа завжди буде на боці України, бо «Україна - це Європа».

«Ваша свобода - це наша свобода. Ваша безпека - наша безпека. Ми були з вами з першого дня. І ми будемо продовжувати це робити стільки, скільки буде потрібно. Я бажаю нашим друзям гордого Дня Незалежності. Слава Україні», - йдеться у її привітанні.

Президентка Молдови Мая Санду у соцмережі Х звернулась до українців та Президента Зеленського, заявивши, що у такий важливий день народ Молдови підтримує Україну.

«І поки ви боретесь за свою незалежність, пам’ятайте: ваш дух вільний і сильний. У День Незалежності України ми відзначаємо мужність і стійкість українського народу. Ваша боротьба за свободу є маяком надії для всіх, хто цінує демократію. Молдова стоїть з вами, сьогодні і завжди», - йдеться у вітанні Санду.

Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан з нагоди Дня Незалежності України запевнив, що його країна підтримує Україну заради мирного майбутнього.

«В День незалежності України ми святкуємо єдність і силу українського народу, який обирає хоробрість як спосіб життя: чи то боротьба за свободу, чи то надання допомоги, чи то захист дітей від бомбардувань. Молдова стоїть разом із Україною за мирне майбутнє», – написав Речан соцмережі Х, завершивши допис гаслом «Слава Україні!».

Читайте також: Іноземні дипломати вітають українців з Днем Незалежності

МЗС Люксембургу також долучилось до привітань через соцмережу Х.

«Сьогодні, у 33-й День Незалежності України, ми вшановуємо всіх українців, які борються за суверенітет і територіальну цілісність своєї країни. Люксембург і надалі залишатиметься з Україною та її народом. Незалежність, безпека та свобода України - це також і наша незалежність, безпека та свобода. Слава Україні!» - йдеться у повідомленні.

Президент Румунії Клаус Йоганніс у соцережі Х привітав українців і заявив про підтримку Румунії:

«Від імені Румунії надсилаю наші найкращі побажання з нагоди Дня Незалежності України, а також побажання миру та процвітання президенту Володимиру Зеленському та всьому хороброму народу України. Румунія і надалі буде поруч з вами, оскільки Україна бореться за демократію, наші спільні цінності та безпеку».

Глава МЗС Швеції Тобіас Біллстрьом опублікував фото зі своєї зустрічі з українськими солдатами, які «відвідали Швецію для відновлення здоров'я», написавши, що «завжди пишається» зустріччю і спілкуванням з ними і висловив свої привітання:

«Сьогодні Україна святкує 33 роки незалежності від Радянського Союзу. Боротьба України за свободу та місце в європейській родині завжди матиме підтримку Швеції. Ваша боротьба - наша боротьба. Слава Україні!»

А шведський міністр оборони Пол Йонсон привітав український народ з Днем Незалежності, зауваживши, що зараз «темні часи для України та Європи».

«Але, так само, як Україна вирвалася з радянських лещат у 1991 році, так само Україна вирветься з російських лещат сьогодні. Ви можете бути впевнені в тому, що шведська підтримка ще більше зростатиме».

Читайте також: Грузія і Азербайджан долучились до привітань із Днем Незалежності України

Премʼєр-міністр Бельгії Александер Де Кроо теж привітав українців з Днем Незалежності України, йдеться на у повідомлення Посольства Бельгії.

Сьогодні важливий день. Ми святкуємо день незалежності і суверенності України. Ми захоплені тим, як український народ захищає себе проти російського пригноблення і тиранії. Ви надихаєте усіх волелюбних людей по всьому світу. Слава Україні!», - сказав Де Кроо.

Прем’єр – міністр Дік Схооф у соцмережі Х написав, що Нідерланди підтримують Україну.

«Ваша боротьба показує, що незалежність ніколи не можна сприймати як належне. Це те, за що варто боротися. Але ніхто не може зробити це самотужки. І вам це не потрібно. Україна може продовжувати розраховувати на Нідерланди. Не тільки сьогодні, в День Незалежності, але й кожного дня», - йдеться у його привітанні.

Голова Європейської ради Шарль Мішель у привітанні у соцмережі Х написав, що українці нагадують, що свобода - це те, за що треба боротися.

« Дорогі українці, ваша мужність є для нас прикладом, а ваша жертовність - гідною пошани. Ми будемо стояти на вашому боці, доки ви не переможете. І наближається день, коли ми будемо вітати вас в ЄС. Там, куди ви належите. Слава Україні!», - написав Мішель.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель нагадав, що протягом 2,5 року Україна мужньо захищає свою свободу та незалежність від російської агресії. «У цей День Незалежності я підтверджую нашу відданість підтримці України в її екзистенційній боротьбі, яка також є життєво важливою для ЄС. Україна переможе. Слава Україні!» - написав Боррель.

Міністерство закордонних справ Вірменії зазначило, що «цінує давні та міцні зв'язки між нашими народами і сподівається на подальше зміцнення співпраці».

МЗС Болгарії у соцмережі Х відзначило незламний дух героїчного українського народу. «Нехай справедлива справа самозахисту України від російської агресії переможе і принесе мир і процвітання Україні та її народу!» - йдеться у привітанні.

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив, що у День Незалежності України думає про «всіх українців, які вже три роки мужньо захищають свої домівки, сім'ї та всіх нас». «Якщо нація хоче йти шляхом до свободи, вона повинна мати на це право, так само як і право обирати собі союзників», - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, президенти Латвії, Литви та Естонії привітали Україну з річницею Незалежності.

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер привітав українців із 33-ю річницею Незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-