Росія мусить відшкодувати Україні завдані війною збитки - Дуда

Росія мусить відшкодувати Україні завдані війною збитки - Дуда

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда у день початку Другої світової наголосив на важливості відшкодування агресором завданих війною збитків, згадавши у цьому контексті й Україну.

Про це він заявив під час заходів у Велюні - місті, яке 1941 року першим зазнало повітряного бомбардування з боку Люфтваффе, передає кореспондент Укрінформу.

Фото: Fot. Zbigniew Rybczyński
Фото: Zbigniew Rybczyński

Дуда нагадав, що під час війни Польща зазнала величезних матеріальних і людських втрат, які не було компенсовано. За підрахунками польських експертів, матеріальні втрати країни внаслідок німецької агресії перевищують $1,5 трильйона. Понад 70% цієї суми - це компенсація за людські втрати, адже під час війни країна втратила 5 млн людей.

Дуда наголосив, що Німеччина багаторазово вибачалася за завдані Польщі кривди, і у християнському вимірі поляки пробачили німцям.

«Але, окрім цього, є ще матеріальні збитки. І незалежно від того, чи ми приймаємо (вибачення – ред.) і прощаємо, ми заслуговуємо на компенсацію за втрати, за те, що було безповоротно знищено», - наголосив президент, додавши, що такої компенсації від Німеччини Польща не отримала.

На його переконання, ця справа сьогодні має міжнародний вимір у контексті майбутнього притягнення Росії до відповідальності за завдану Україні шкоду.

Читайте також: У Польщі у 85-річницю Другої світової згадали про агресію РФ проти України

«Ми б не хотіли, щоб Україні довелося відбудовуватися за власний рахунок, як це робила Польща упродовж 40 років. Україна потребуватиме підтримки, але перш за все вимагатиме компенсації та відшкодування завданих збитків, що є абсолютним обов’язком агресора, тобто Росії», - підкреслив Дуда.

1 вересня 1939 року німецька Люфтваффе скинула на місто Велюнь 380 авіабомб, майже повністю знищивши невелике місто. У результаті атаки загинуло близько 2 тисяч місцевих жителів. Це було перше бомбардування німецькими військами Польщі на початку Другої світової війни.

Фото: Marian Zubrzycki/PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-