КМІС: Зеленському довіряють 59% українців, не довіряють - 37%

КМІС: Зеленському довіряють 59% українців, не довіряють - 37%

Опитування
Укрінформ
Наразі 59% українців довіряють Президенту Володимиру Зеленському, 37% – не довіряють.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 20 вересня – 3 жовтня 2024 року, передає Укрінформ. 

Як зазначають соціологи, після президентських і парламентських виборів 2019 року 80% українців довіряли Зеленському. Проте до лютого 2022 року рівень довіри поступово знизився до 37% (і напередодні вторгнення вже було більше тих, хто йому не довіряє).

Після вторгнення рівень довіри до Президента зріс до 90%. До кінця грудня 2023 року рівень довіри знизився до 77%, до лютого 2024 року – до 64%, до травня 2024 року – до 59%. «Водночас між травнем і вереснем 2024 року показники практично не змінилися, і наразі 59% українців довіряють Зеленському, 37% – не довіряють», – йдеться у повідомленні.

За даними КМІС, у всіх регіонах України ситуація досить подібна, і баланс довіри-недовіри – позитивний. Дещо вирізняється на тлі інших схід, де 51% довіряють і 45% – не довіряють. В інших регіонах довіряють дещо більше – 58-62% проти 35-38%, які не довіряють.

Раніше КМІС публікував інші результати цього ж опитування, за якими 54% українців вважають, що Захід щиро хоче прийнятного для України результату, а 38%, навпаки, вважали, що Захід утомився від України та тисне для укладення несправедливого миру.

«Доцільно зазначити, що більше довіряють Президенту ті, хто вважає, що Захід хоче справедливого миру для України – 69% серед них довіряють проти 29%, які не довіряють. Серед тих, хто вважає інакше, та тих, хто не зміг відповісти на це запитання, 50% і 47% відповідно довіряють Президенту. Не довіряють – 48% і 42%», – зазначають соціологи.

У КМІС додали, що якщо поєднати відповіді на обидва запитання, то можна отримати «матрицю сприйняття поточного контексту». «На одному полюсі будуть ті, хто зневірився у Заході та водночас не довіряє Президенту – таких наразі 18%. На протилежному полюсі – ті, хто вірять у підтримку Заходу та довіряють Президенту – таких наразі 37%. Між ними – люди з проміжними позиціями, переважно це поєднання довіряють Президенту-зневірився у Заході або навпаки. Така матриця сприйняття пов’язана із іншими важливими поглядами. Наприклад, у питанні про готовність до територіальних поступок... Найбільше готові до них ті, хто скептичні до Заходу та критичні до Президента. Найбільшою мірою проти – ті, хто вірять у Захід та довіряють Президенту», – йдеться у повідомленні КМІС.

Читайте також: Майже 60% українців проти компромісів влади у переговорах із Росією

Київський міжнародний інститут соціології провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про довіру Зеленському. Методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія) було опитано 2004 респонденти. Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%; 2,5% – для показників, близьких до 25%; 1,7% – для показників, близьких до 10%; 1,3% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-