Допомога Україні спрямована на посилення самооборони - Шольц

Допомога Україні спрямована на посилення самооборони - Шольц

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц продовжує наполягати на тому, що партнери мають допомагати Україні вести ефективну оборону.

Про це він заявив перед початком саміту ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

Шольц нагадав, що зустрічається дуже часто з Президентом України Володимиром Зеленським, зокрема, двічі у двосторонньому форматі за останні тижні.

«Ви знаєте позицію Німеччини в питаннях, які там (в Плані перемоги) містяться, в ній нічого не змінилося. Але хочу чітко заявити: найважливішим є організувати солідарність, центральним є передавати засоби, щоби Україна могла захищатися. Загалом є стратегічні питання, які треба ще обговорювати. Ви знаєте, які я прийняв рішення, в них нічого не зміниться», - заявив глава уряду ФРН.

Він додав, що глави держав і урядів ЄС сьогодні в черговий раз дуже інтенсивно обговорять питання європейської підтримки України з її Президентом Володимиром Зеленським на зустрічі в Брюсселі.

Ця підтримка, зауважив Шольц, є необхідною, особливо напередодні зими, адже Росія продовжує вести свою агресивну війну незмінно з величезною жорстокістю. За його словами, треба «ще раз чітко заявити, що Україна може покластися на своїх партнерів».

Ця позиція буде підкреслена також завдяки рішенням, які в ЄС підготовлені та уможливлюють надання Європою її частки кредиту в 50 млрд доларів, який був ухвалений країнами G7 (в червні цього року).

«Ми підготували рішення, відповідне законодавство, яке уможливлює, що Європа свою частку зможе виконати за будь-яких умов… Фіскально це забезпечено… Створені рамки, щоби підготувати відповідне рішення цього року та досить скоро», - запевнив Шольц.

Ці 35 млрд євро Україна матиме в розпорядженні для того, щоби себе захистити, повторив канцлер.

Він додав, що якщо інші учасники «ініціативи» також виконають свої зобов’язання і, можливо, долучаться інші, то «буде велика сума».

Шольц назвав це чітким сигналом Україні, що солідарність триває, а також президенту Путіну, що він не має спекулювати на тему того, що допомога друзів України зменшиться.

Читайте також: Україні треба допомогти не вести війну, а досягти перемоги - міністр оборони Естонії

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський прибув до Європейської ради і зустрівся з її президентом Шарлем Мішелем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-