НАТО співпрацюватиме зі США з підтримки України, хто б не переміг на виборах - Рютте

НАТО співпрацюватиме зі США з підтримки України, хто б не переміг на виборах - Рютте

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Альянс буде надалі співпрацювати зі США щодо підтримки України, хто б не очолив нову адміністрацію після виборів у цій країні.

Про це він заявив сьогодні під час спільної пресконференції з президентом Естонії Аларом Карісом (Alar Karis) на естонській військовій базі «Тапа» (англ. - Tapa), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО буде продовжувати нарощувати свою (систему) стримування й оборони, а також збільшувати нашу підтримку для України. Тому що безпека України є нашою безпекою», - наголосив керівник Альянсу.

Він нагадав, що багатонаціональна бойова група НАТО, до складу якої входять розміщені на військовій базі військовослужбовці, є однією з восьми таких груп, які простягнулися від Балтики до Чорного моря. Ці підрозділи мають підтримку усієї бойової потужності НАТО у всіх просторах – на суші, у повітрі, в морі, в космосі та кібернетичному просторі. Присутність таких багатонаціональних військ на східному фланзі НАТО посилює колективну оборону та доводить готовність Альянсу захищати кожного союзника, зберігати мир та запобігати конфліктам.

Відповідаючи на запитання журналістів, Рютте зазначив, коли розпочалося повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну, погляди на безпеку його країни – Нідерландів, як і всіх членів Альянсу, докорінно змінилися. Тому що кожна з країн-союзниць до цього була переконана, що не можна у сучасному світі вдиратися до іншої країни або намагатися її колонізувати. Росія довела протилежне.

«Так, я знаю, що Естонія знаходиться буквально на східному фланзі Альянсу. Але, загально кажучи, кожен з 1 мільярда людей, які проживають на території НАТО, живуть на його східному фланзі, хай і не буквально. Це означає, що ви не одні. Ми всі маємо пройти через це разом, і я можу сказати з щирого серця, що ми і є у цьому разом. Один за всіх, всі за одного», - наголосив керівник Альянсу.

Читайте також: Рютте: Москва може бути гучною, але НАТО залишається сильним

За його словами, країни НАТО дуже мотивовані у тому, щоб продовжувати допомогу для України. Рютте визнав, що наразі всі чекають на результати виборів у Сполучених Штатах, але Альянс буде працювати дуже позитивно та розвивати співробітництво із США, хто б не переміг на цих виборах. Тому що як сторона демократів, так і сторона республіканців розуміють, що НАТО і його колективна оборона відповідають не лише інтересам Європи, але й інтересам Сполучених Штатів, переконаний він.

«Якщо Росія досягне успіху в Україні, - ми будемо запобігати цьому, - але, якщо це станеться, це буде безпекова загроза, і не лише для Естонії, але й для Нідерландів, для Великої Британії та для Сполучених Штатів. Ми всі це розуміємо. Тож це – колективні зусилля. Ми не маємо слова (у виборчому процесі), але ми будемо працювати разом, хто б не переміг на цих виборах», - підкреслив Рютте.

Читайте також: Командування НАТО з допомоги для України запрацює до кінця року - Рютте

Як повідомлялося, за підсумками нещодавньої зустрічі міністрів оборони Альянсу Марк Рютте підтвердив, що союзники виконуватимуть зобов’язання, які були прийняті під час Вашингтонського саміту Альянсу. Зокрема, це стосується надання негайної військової підтримки для Збройних сил України за рахунок постачання зброї, військового обладнання й боєприпасів на суму близько 40 мільярдів євро щороку. Крім цього, Альянс продовжує роботу із створення окремого командування НАТО з допомоги й тренування для України, головною метою якого буде координація зусиль союзників із досягнення повної взаємосумісності між Збройними силами України та військами НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-