Кабмін затвердив перелік випадків, за яких медзаклади можуть брати плату за послуги

Кабмін затвердив перелік випадків, за яких медзаклади можуть брати плату за послуги

Укрінформ
Кабінет міністрів затвердив перелік випадків, за яких заклади охорони здоровʼя державної та комунальної форми власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування населення за плату.

Про це в Телеграмі повідомив постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук за підсумками засідання уряду, передає Укрінформ.

«Установлено, що заклади охорони здоровʼя, що діють в організаційно-правовій формі державної або комунальної установи, можуть провадити додаткову (господарську) діяльність, передбачену їх статутами, і самостійно встановлювати плату за неї. Передбачено, що у державних та комунальних закладах охорони здоров'я: перелік послуг з медичного обслуговування населення, що можуть надаватися за плату від юридичних і фізичних осіб, їх вартість оприлюднюються на вебсайті закладу охорони здоровʼя та розміщуються на інформаційних стендах всередині закладу охорони здоровʼя», - йдеться у повідомленні.

Як додали в МОЗ, рішення, ухвалене на засіданні Кабміну, набуде чинності з 1 січня 2025 року.

Міністерство також повідомило, в яких випадках оплачуються медичні послуги:

  • при зверненні без направлення лікаря (крім випадків, коли направлення на послугу не вимагається)
  • при наданні медпослуг за договорами з юридичними особами;
  • у закладах охорони сектору безпеки і оборони та Державного управління справами тим, хто не належить до прикріпленого контингенту;
  • якщо послуги не покриваються Програмою державних гарантій (перелік безоплатних послуг буде чітко визначено).

Додатково оплачуються послуги в таких випадках:

  • надання медпослуг вдома на бажання пацієнта (якщо це не обумовлено його станом);
  • можливість обрати лікаря для планової спеціалізованої допомоги;
  • перебування в палаті з підвищеним комфортом за запитом пацієнта.

Усі медичні заклади мають розмістити на своїх сайтах та інформаційних стендах повний перелік платних медичних послуг із зазначенням їх вартості та безоплатних послуг, що надаються в межах Програми державних гарантій.

Надання платних послуг має бути оформлене відповідними документами та внесене до електронної системи охорони здоров'я із зазначенням джерела оплати, а розрахунок здійснюватиметься виключно в безготівковій формі.

Читайте також: Послугою лікування безпліддя за Програмою медгарантій цьогоріч скористалися 255 жінок

Водночас визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 17.09.1996 №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоровʼя та вищих медичних навчальних закладах».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-