У Львові до десятої річниці Іловайської трагедії відкрили документальну фотовиставку

У Львові до десятої річниці Іловайської трагедії відкрили документальну фотовиставку

Фото
Укрінформ
У Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку виставили понад 40 документальних світлин запеклих боїв 2014 року. Автори фото - вбитий росіянами Макс Левін, Олександр Глядєлов, Максим Дондюк та фотокор Укрінформу, нині військовослужбовець Маркіян Лисейко.

Фотовиставка присвячена десятій річниці виходу українських військових з Іловайського котла, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виставка «На спомин про Іловайськ» вже побувала у багатьох містах України і завжди викликає зацікавлення та ажіотаж, біль та гордість. Вона унікальна, адже очима чотирьох цивільних фотографів, які опинилися в кінці серпня 2014 року в оточенні під Іловайськом, передає події, які стали одною з найтрагічніших сторінок історії України. Тоді, в умовному «зеленому» коридорі, загинуло 366 захисників, 400 було поранено, 300 - взято у полон. Більшість – це наші добровольці», - розповіла організаторка виставки, керівниця ГО «Об’єднання Добровольців» Олена Живко.

У Львові до десятої річниці Іловайської трагедії відкрили документальну фотовиставку / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Виставку із 40 світлин розмістили напівколом, що символізує оточення. Фотокартини на мольбертах прикрасили соняхами, які є символом Іловайської трагедії.

Відомо, що одного з авторів фото - Макса Левіна та його товариша, фотографа, військового Олексія Чернишева в березні 2022 року стратили військовослужбовці РФ у лісі між Гутою-Межигірською та Мощуном на Київщині. Фотокореспондент Укрінформу Маркіян Лисейко нині служить у лавах ЗСУ.

Читайте також: У Києві на Лісовому кладовищі відкрили меморіал полеглим захисникам і захисницям України

«Маркіян - львів’янин, і він щороку приходив на відкриття виставки, розповідав про події на світлинах, до дрібниць. Він пройшов цей важкий шлях в Іловайську, і люди завжди ставили багато питань, часто звучали слова підтримки. Але сьогодні він на передовій, вже як військовий. Минулого року хлопці видали фотокнигу «Іловайськ» і присвятили її пам’яті Макса Левіна», - додала Живко. 

Експозиція просто неба на площі Свободи триватиме до 21 години четверга, 29 серпня.

29 серпня відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Цей день встановлений указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину.

Читайте також: У Миколаєві відкрили меморіал пам'яті загиблих захисників

У серпні 2014 року під Іловайськом Донецької області відбувалися бої Збройних сил України з регулярними частинами армії РФ. Бої тривали майже місяць, з 6 по 29 серпня. Через нерівність сил українські військові опинилися в оточенні. Росія пообіцяла їм "зелений коридор" для виходу, проте обіцянка не була виконана, і сили АТО були розстріляні. За офіційними даними Генеральної прокуратури, тоді загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 були поранені, 84 зникли безвісти. Близько 300 воїнів потрапили в полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-