У Тернополі вшанували пам’ять лемків, депортованих у 1944–1946 роках

У Тернополі вшанували пам’ять лемків, депортованих у 1944–1946 роках

Фото
Укрінформ
У Тернополі 8 вересня вшанували пам’ять примусового виселення українців з Лемківщини - Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини в 1944–1946 роках.

Про це у Телеграмі повідомляє Тернопільська ОВА, передає Укрінформ.

«У Тернополі вшанували 80-ту річницю примусового виселення українців з Лемківщини - Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини», - йдетья у повідомленні.

Відзначення цієї дати об'єднало представників лемківської спільноти, представників влади, істориків та місцевих жителів. Вони згадали про події, які відбулися в 1944–1946 роках, коли десятки тисяч лемків були насильно виселені зі своїх рідних земель на території сучасної Польщі до УРСР.

Читайте також: «Залишати рідну землю - найстрашніше, що може бути» - 88-річний лемко

Як повідомлялося, лемки - це етнічна група українців, які з давніх часів проживали на територіях Карпатського регіону, зокрема в Лемківщині. Внаслідок угоди між польською та радянською владою тисячі родин були примусово переселені, вони втратили свої домівки, господарства та змушені були шукати притулок в нових місцях. Багато з них оселилися на Тернопільщині, де створили нові громади, зберігаючи свої традиції та культуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-