Забруднення Сейму та Десни: пляма може досягти Київщини орієнтовно за чотири дні

Забруднення Сейму та Десни: пляма може досягти Київщини орієнтовно за чотири дні

Укрінформ
Забруднення у річках Сейм та Десна має органічне походження, перевищення екологічних нормативів по вмісту пестицидів, поліароматичних вуглеводнів та важких металів не зафіксовано. Прогнозується, що пляма може досягти Київщини орієнтовно за чотири дні.

Про це в Укрінформі під час пресконференції щодо ситуації з якістю води у річках Сейм та Десна розповів заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак.

«Крім основних фізико-хімічних показників, які ми вимірюємо щоденно, раз на три дні Держводагентство перевіряє воду на пріоритетні показники, як ми їх називаємо, 45+ показників. За результатами вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин у пробах води із Сейму та Десни перевищення екологічних нормативів за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено», - наголосив Гопчак.

Він висловив сподівання, що коли пляма забруднення досягне Київщини, що прогнозується орієнтовно за 4 дні, концентрація органічних речовин у воді ще зменшиться.

«Про це вже сьогодні свідчить вміст кисню і зміна показника хімічного споживання кисню у відібраних нами пробах води. І я вважаю, що «Київводоканал» готовий до цієї ситуації», - додав Гопчак.

Своєю чергою генеральний директор ПрАТ "Київводоканал" Олег Лисюк запевнив, що підприємство має всі засоби боротьби з органічними забрудненнями води, за допомогою яких і раніше виконувало всі очисні процедури.

Читайте також: Ситуація із забрудненням на річках Сейм та Десна поступово покращується - Міндовкілля

«Ми бачимо, що це органічне забруднення, а з органікою ми дуже ефективно боремося за допомогою реагентів, які у нас є на підприємстві. Це хлор та гідроксид алюмінію. Це ефективні коагулянти, які забирають каламутність, покращують кольоровість води, а також очищають воду. Єдине, чого у нас не було, це засобів для боротьби із запахом. Ми проконсультувалися з колегами у Берліні та Гамбурзі, з якими ми співпрацюємо в рамках міжнародного співробітництва, і прийняли рішення використати для боротьби із неприємним запахом активоване вугілля», - сказав Лисюк.

Завдяки допомозі партнерів з ЮНІСЕФ «Київводоканал» буде забезпечений активованим вугіллям у повному обсязі для проведення доочищення питної води.

Як повідомлялося, наявні у "Київводоканалу" абсорбенти зможуть повністю прибрати забруднюючу органічну речовину, що рухається водами Десни до Київської області. Вода для киян буде поступати та, яка відповідає санітарним нормам.

Перше фото: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-