Забруднення Сейму та Десни: глава Міндовкілля назвала суму збитків двох областей

Забруднення Сейму та Десни: глава Міндовкілля назвала суму збитків двох областей

Ексклюзив
Укрінформ
Збитки, завдані довкіллю Сумщини та Чернігівщини внаслідок забруднення річок Сейм та Десна, перевищують 530 млн грн.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

“Технологічні скиди із заводу на території Росії стали причиною саме екологічної катастрофи нашим водним артеріям. На сьогодні орієнтовні збитки довкіллю Сумщини та Чернігівщини вже становлять понад 530 млн гривень. Ці факти зафіксували правоохоронні органи”, - сказала Гринчук.

За її словами, забруднення в небезпечній концентрації не дійшло до водозаборів у Київській області. 

Гринчук зауважила, що для привернення уваги спільноти на всіх міжнародних майданчиках порушується та озвучується ця тема. Зокрема, Міндовкілля спільно з провідними науковцями та експертами провело ґрунтовний аналіз ситуації. Наразі напрацьовується комплексний план, який буде включати алгоритм взаємодії й реагування та рекомендації щодо подальших дій.

Міністр прогнозує, що не тільки цьогорічна ситуація з Сеймом та Десною, а й загальна ситуація з річками в Україні підштовхне до втілення схваленої Водної стратегії до 2050 року дещо раніше від запланованого терміну.

"У нас дуже багато планів, найперше в контексті європейської інтеграції. Насамперед ідеться про імплементацію Водної рамкової директиви. Вже сьогодні в Україні діє басейновий принцип управління водними ресурсами, запроваджено діагностичний та операційний моніторинг вод у всіх річкових басейнах України, проведено скринінг забруднювальних речовин у найбільших річкових басейнах”, - додала Гринчук.

Читайте також: На Чернігівщині через забруднення річок Сейм і Десна загинула червонокнижна риба

За її прогнозами, цього року мають бути затвердженні дев’ять планів управління річковими басейнами (ПУРБ). Однак, попереду процес впровадження заходів, передбачених планами управління, тож міністерство розраховує на співпрацю з міжнародними партнерами.

Як повідомлялось, причиною забруднення річок Сейм і Десна наприкінці літа - на початку осені стало скидання відходів цукровим заводом у російському місті Тьоткіно, в Курській області. Забруднення органічними речовинами призвело до зниження рівня кисню у водоймі та, відповідно, до мору риби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-