Сім'я захопленого в полон

Сім'я захопленого в полон "ДНР" вченого просить допомогти у його звільненні

Укрінформ
Родичі українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського закликають світову спільноту, лідерів релігійних організацій і державних діячів допомогти у звільненні з ув'язнення відомого вченого, якого утримує так звана влада "ДНР".

Про це розповів син Ігоря Козловського Олександр під час прес-брифінгу сім'ї українського вченого-релігієзнавця в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогодні зібралися на прес-конференцію, оскільки у батька сьогодні день народження, йому виповнюється 63 роки. Вже другий день народження він зустрічає в полоні... Хочемо звернутися до міжнародного співтовариства з проханням посприяти у вирішенні цього питання (звільнення - ред.), до наукового світу і дипломатичних кіл, щоби вони вплинули на Російську Федерацію, яка має ключовий вплив на цей процес", - заявив син Козловського.

У свою чергу племінник вченого, продюсер співачки Джамали Денис Козловський заявив, що Ігор Анатолійович перебуває в полоні "ДНР" вже 387 днів, але з боку бойовиків постійно гальмується процес його обміну.

"На кожному засіданні в Мінську тристоронньої контактної групи українською стороною ставиться питання про звільнення Ігоря Козловського, але, на жаль, з боку "ДНР" постійно лунають відмови під різними приводами. Остання причина відмови у звільненні була мотивована тим, що він громадянин "ДНР", хоча нам не зрозуміло, як він міг стати громадянином "ДНР" і як його ідентифікували як громадянина, але це стало причиною, чому та сторона відмовляється вносити його в списки на обмін", - сказав Денис Козловський.

За словами дружини вченого Валентини, сім'я два місяці повністю ізольована від будь-якого спілкування з в'язнем "ДНР" і не знає, в якому фізичному стані зараз перебуває Ігор Анатолійович.

"Останній раз зв'язок з Ігорем був 6 грудня, коли він буквально на кілька секунд телефоном сказав, що він тримається - і скільки буде сил, буде триматися. Це була остання його фраза. Звісно, важко. Ці два місяці ми абсолютно не знаємо нічого про нього. Є якісь уривки того, що повідомляє адвокат, який іноді спілкується зі слідчим", - розповіла Козловська.

Вона також пояснила, що у заручника "ДНР" Ігоря Козловського в полоні почалися проблеми зі здоров'ям і умови його утримання не дозволяють вирішити їх. За словами Козловської, у місці тримання вченого погане освітлення, його життєвий простір обмежено камерою розміром півтора на три метри в холодному, сирому підвалі.

Як зазначила племінниця вченого Діана, місцеве фейковое правосуддя звинувачує шістдесятирічного чоловіка в зберіганні двох гранат.

"Від слідчого Ігор Анатолійович отримав папери - так званий "обвинувальний висновок", в якому... зазначено, що він нібито незаконно зберігав у себе вибухові речовини, що само по собі є абсурдним", - розповіла вона.

Раніше повідомлялося, що зв'язок з Козловським зник 27 січня 2016 року. Як стало відомо пізніше, його біля власного будинку затримали працівники "органів держбезпеки ДНР". Учений не виїжджав з Донецька у зв'язку з тим, що доглядав за хворим сином.

 Ігор Козловський - учений-релігієзнавець, кандидат історичних наук, професор, керівник науково-дослідного релігієзнавчого центру. Відомий в наукових колах як України, так і за її межами. Є автором більш як 50 наукових публікацій, понад 200 статей в словниках, енциклопедіях, періодичних виданнях. Понад 20 років працював на посаді головного спеціаліста, а потім керівником відділу у справах релігії Донецької обласної державної адміністрації. Викладав у вишах Донецька, побував у багатьох куточках світу. 4 березня 2014 року разом із представниками різних конфесій організував у Донецьку Міжконфесійний молитовний марафон "За єдність, мир і злагоду в Україні", який тривав майже дев'ять місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-