Інформації про здоров'я полонених моряків, як і раніше, немає - адвокат

Інформації про здоров'я полонених моряків, як і раніше, немає - адвокат

Відео
Укрінформ
До виборів в Україні хоч би якого істотного прогресу в справі військовополонених українських моряків очікувати не варто. Інформації про здоров'я полонених як і раніше немає.

Таку думку висловив адвокат Ілля Новіков в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москви", коментуючи розгляд у суді апеляцій на подовження арешту полоненим українським морякам.

"Щодо жодної з цих апеляцій ніхто, включаючи захист, не чекав ніякого іншого рішення окрім як залишити в силі. Ми розуміємо, що до українських виборів, принаймні, скоріше за все, нічого істотного відбуватися не буде", - сказав він.

Адвокат нагадав, що всі моряки заявили свою позицію: вони вважають себе військовополоненими і свідчення давати не будуть.

"Тобто, викликати їх на додаткові допити сенсу особливого немає. І слідство вже, по-моєму, вже теж це розуміє. Слідство буде займатися своїм порядком, будуть проводитися якісь експертизи, які їм здаються правильними в даному випадку", - зазначив Новіков.

За його словами, слідство до цієї справи ставиться як до звичайної кримінальній справі, правда, незвичайного масштабу: "Це перший випадок, коли судять організовану групу, яка в складі 24 осіб вирішила організовано порушити російський кордон з незрозумілою метою".

Говорячи про здоров'я моряків - своїх підзахисних, Новіков наголосив, що інформації як і раніше немає.

"Що відбувається зі здоров'ям, ми як не знали раніше, так не знаємо і зараз. Олександр (мається на увазі Андрій - ред.) Артеменко - це один з трьох поранених, його вивозили ненадовго в лікарню. Ніби як обстежили. До чого прийшли, ми не знаємо і не зрозуміло, коли дізнаємося. Це тема, яку російська сторона замовчує, а, з іншого боку, з колишнього досвіду ми знаємо, що якщо їх в якийсь момент дотисне по суті питання, тобто з питання, чому вони ( українські моряки - ред.) взагалі перебувають у СІЗО, чому вони сидять, - то, напевно, тоді ми почуємо якусь гуманітарну повістку і те, що там виявляється правильне лікування ", - сказав захисник.

Він також підкреслив, що третя Женевська конвенція, на яку посилається захист українців, передбачає не тільки їх право не утримуватися в тюремних приміщеннях, носити свою військову форму, не бути розлученими один з одним, але ще і зобов'язання Росії платити їм зарплату.

"В залежності від чину рядові отримують 7 швейцарських франків на місяць, офіцери в залежності від рангу до капітана включно - 50 франків. Генерали, яких у нас немає - 75. Це маленькі гроші, непорівнянні з тим, що і так Україна виплатила їх сім'ям і посольство кладе їм на рахунок, щоб у них були продукти. Але, тим не менш, це гроші, які Росія має платити ", - заявив адвокат.

Читайте також: Пораненого українського моряка Сороку в СІЗО лікують лише вітамінами - адвокат

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України - катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які йшли з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих українських моряків за обвинуваченням за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (незаконний перетин кордону). Зараз всі вони перебувають у СІЗО "Лефортово".

19 лютого цивільними лікарями був оглянутий військовополонений Андрій Артеменко, однак адвокати вважають, що обстеження було формальним.

Сьогодні, 21 лютого, на поглиблене медобстеження в лікарні Москви мають направити також Андрія Ейдера і Василя Сороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-