День політв’язня: в ОП нагадали про українських дисидентів та репресії в СРСР

День політв’язня: в ОП нагадали про українських дисидентів та репресії в СРСР

Укрінформ
Українські дисиденти попри репресії, ув’язнення й тортури, довели можливість протистояти авторитарному режиму й наближали незалежність України.

Про це зазначається у заяві Офісу Президента з нагоди Дня українського політв’язня, опублікованій у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Попри репресії, ув’язнення й тортури, яких зазнали українські дисиденти, вони на власному прикладі довели можливість протистояти авторитарному режиму – словом, вірою, незламною волею, прагненням свободи, навіть ціною власного життя. Сьогодні згадуємо наших дисидентів із вдячністю за те, що вони вірили в Україну та наближали нашу незалежність”, - зазначили в ОП.

В Офісі глави держави нагадали, що цього дня 50 років тому почалася операція «Блок», організована КДБ проти діячів української культури, науки, духовності. Майже одночасно було заарештовано більшість відомих представників інтелігенції. Розпочався «генеральний погром» українського шістдесятництва.

12 січня 1972 року в Києві, зокрема, відбулися арешти поета Василя Стуса, літературного критика Івана Світличного, філософа Євгена Сверстюка, математика й публіциста Леоніда Плюща, багатолітнього в'язня сталінських таборів Данила Шумука, лікаря Миколи Плахотнюка, інженера-економіста Зиновія Антонюка, реставратора Олеся Сергієнка, поета Івана Коваленка.

Крім того, у Львові тоді були заарештовані публіцист В'ячеслав Чорновіл, журналіст Михайло Осадчий, релігійний діяч Іван Гель, мисткиня Стефанія Шабатура, поетеса Ірина Стасів-Калинець.

Також пізніше затримали лікаря Семена Глузмана, бібліотекарку Надію Світличну, священника Василя Романюка.

В Офісі Президента підкреслили, що загалом до кінця 1972 року в Києві, Львові, Харкові, Бориславі, Івано-Франківську, Кременчуку, Скадовську та інших містах України було заарештовано близько ста осіб, а до кінця 1974 року – майже 200.

Як повідомляв Укрінформ, День українського політв'язня відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

Традиція відзначення дня політв'язня запроваджена з 1975 р. у відповідь на пропозицію В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Причиною відзначення спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а нині - російський режим, що розгорнув терор проти українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-