Над Україною сьогодні можна побачити сонячне гало

Над Україною сьогодні можна побачити сонячне гало

Фото
Укрінформ
Над Україною сьогодні можна побачити неозброєним оком сонячне гало.

Про це розповів уФесбуціта опублікував відповідні фото астроном, лектор Харківського планетарію Володимир Кажанов, передає Укрінформ.

«Сьогодні над Україною можна побачити красиве атмосферне явище – гало! У минулі часи це явище сприймали за знамення. Його можна побачити неозброєним оком, але треба бути обережним та берегти очі від яскравого світла Сонця. Більш зручно спостерігати у сонячних окулярах, але не тривалий час, закриваючи Сонце рукою, що б не нашкодити очам», - зазначив Кажанов.

Фото: Фейсбук Володимира Кажанова
Фото: Фейсбук Володимира Кажанова

Як пояснив фахівець, гало зазвичай з'являється навколо Сонця та Місяця, іноді навколо інших джерел світла, таких як вуличні вогні. Існує безліч типів гало і викликані вони переважно крижаними кристалами в пір'ястих хмарах на висоті 5-10 км у верхніх шарах тропосфери.

«Вигляд гало залежить від форми та розташування кристалів. Відбите і заломлене крижаними кристалами світло нерідко розкладається в спектр, що робить гало схожим на веселку. Найбільш яскравими та повнокольоровими бувають паргелії та зенітна дуга», - розповів Кажанов.

Читайте також: В Україні через потепління активізуються грози - синоптики

Також він попередив, що під час тривалої зйомки на фото чи відеокамеру є ризик пошкодити техніку сонячною енергією. Астроном радить під час зйомки закривати Сонце рукою перед об'єктивом чи якимось предметом. Можна вибрати ракурс, що б Сонце було закрито деревом чи будинком.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого українці могли побачити місячне гало.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-