Сьогодні відзначається День захисту дітей

Сьогодні відзначається День захисту дітей

Фото, відео
Укрінформ
Міжнародний день захисту дітей відзначається 1 червня.

Про це повідомляє Укрінформ.

День захисту дітей був заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше його відзначили у 1950 році в 51 країні світу. В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року.

Ставлення до дітей у різні часи не завжди було однаковим, тож до необхідності їх захисту, їхніх прав суспільству потрібно було пройти певний період розвитку, еволюціонувати.

У 1924 році Ліга Націй прийняла Женевську декларацію прав дитини. У той час права дітей розглядалися переважно у контексті заходів, яких необхідно було вжити щодо рабства, дитячої праці, торгівлі дітьми.

У 1959 році Організація Об’єднаних Націй ухвалила Декларацію прав дитини, в якій проголошені соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей. Утім, Женевська декларація прав дитини 1924 року та Декларація прав дитини 1959 року мали лише декларативний та рекомендаційний характер, для захисту і забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони й міжнародні договори. Тож постало питання щодо законодавства стосовно прав дітей.

Читайте також: Маленькі свідки великих злочинів

Президент Володимир Зеленський зазначив, що діти кожного народу заслуговують на безпеку і можливість жити своїм життям.

"На жаль, російська агресія вкрала в багатьох українських дітей час безтурботності і надто рано змусила побачити найгірше, що буває у світі дорослих, – війну", - написав він у Телеграмі.

Зеленський додав, що українські діти «навчаються, мріють і багато в чому допомагають дорослим триматися й тримати Україну – не віддавати її окупанту».

«Впевнений, що зможемо захистити нашу незалежність. А гарантована незалежність України буде завжди надійним захистом кожній дитині в нашій державі», - підкреслив Президент.

***

Стефанчук з нагоди Дня захисту дітей зауважив у Фейсбуці, що українські діти - це "діти, яким довелося побачити війну. Діти, яким довелося вчитися в укриттях. Діти, яким довелося ночувати у метро. І діти, які із гордістю кажуть: "Я - українка" і "Я - українець".

За його словами, діти в Україні змалечку знають про справжні цінності, а також, що є добром і злом, вони "знають, що таке героїзм не з книжок і знають імена українських героїв і героїнь. І які вчаться, аби зробити Україну кращою".

"І сьогодні ми, як і щодня, розуміємо, кого захищаємо. Ми захищаємо наше сьогодення та наше майбутнє. Вільне європейське майбутнє", - підкреслив голова парламенту.

***

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що Україна буде звертати увагу на злочини Російської Федерації проти найменших громадян і закликати світ діяти, адже українські діти мають повернутися додому, а винні понести відповідальність.

«У Міжнародний день захисту дітей ми будемо робити те, що і в будь-який інший - звертати увагу на злочини Російської Федерації проти найменших громадян України. І закликати світ діяти — діти мають повернутися додому, а винні понести відповідальність за все», -  написав Корнієнко у Фейсбуці.

Він підкреслив, що у дітей України мало бути щасливе дитинство, садочок і школа, нові знайомства на майданчику та дослідження світу, але російський агресор викрав всі ці можливості: «Через нього наші діти навчилися розрізняти звуки ППО, «шахедів» і балістики. Вони прокидаються не через будильник чи обійми батьків, а повітряну тривогу і знають, де розташовуються укриття. Не їм будуть розповідати на уроках в майбутньому про події останніх двох років, а вони».

Перший віцеспікер українського парламенту акцентував, що більше ніж за два роки повномасштабного вторгнення Росії понад 500 дітей загинули, понад 1000 поранені, понад 2000 зниклі, понад 19 000 українських дітей були депортовані та примусово переміщенні.

«Ми не повернемо вкрадене дитинство чи життя, на жаль. Але можемо зупинити те, що продовжує чинити ворог, й забезпечити справедливість заради тих, хто вже не з нами. І заради тих, хто житиме та розбудовуватиме вільну і сильну Україну», - наголосив Корнієнко.

***

Дружина Президента Олена Зеленська напередодні Міжнародного дня захисту дітей відвідала один із дитячих будинків, де взяла участь в інтерактивних іграх із вихованцями, повідомила пресслужба Офісу Президента.

Як зазначається, перша леді і команда Фундації Олени Зеленської відвідали один із комунальних інтернатів, що забезпечує розвиток, виховання, навчання та соціальну адаптацію дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Команда Фундації провела із вихованцями інтернату день і влаштувала для них святкові розваги та активності. Зокрема, перша леді долучилася до квесту.

Вихованці також узяли участь у тренуванні з футболу, майстер-класі з краси та кулінарному майстер-класі від шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

«Дуже хочу, щоб для цих дітей знайшлися люди, яким вони зможуть сказати «мама» й «тато» та отримати у відповідь щиру батьківську увагу», - зазначила дружина Президента.

Вона підкреслила, що це можливо у великих прийомних родинах, яким теж допомагає Фундація Олени Зеленської. Україна робить багато кроків, щоб розвивати сімейні форми виховання, щоб усі діти жили у родинах.

Відео: Олена Зеленська, Телеграм

«Кожен наш день тепер - день захисту наших дітей. Захисту фізичного - від атак ворога - і морального - від тривоги, страху, самотності, сирітства. Самі ж ці діти поряд із бажанням знати батьків мають нині ще одне - мирна вільна Україна, у якій усі діти матимуть родини, які їх люблять», - наголосила перша леді.

У Телеграмі Зеленська зауважила, що кожна дитина в Україні зараз позбавлена базового права на безпеку через країну-агресора Росію, яка зневажає людські права.

«Завдання для нас, дорослих усього світу, – виконати свою обіцянку: захищати дітей, зокрема від війни. Особливо від війни», - підкреслила вона.

***

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що разом із партнерами треба притягнути Росію до відповідальності та докласти максимум зусиль, щоби українські діти повернулися додому,

“Сьогодні, у Міжнародний день захисту дітей, ми вкотре наголошуємо світові на цих злочинах геноциду з боку Росії. Агресор повинен відповісти за скоєне. Разом із партнерами ми маємо притягнути Росію до відповідальності. І докласти максимум зусиль, аби українські діти повернулися додому, до своїх родин. Жили в безпечній Україні, не лякалися вибухів і забули, що таке сирена повітряної тривоги”, - написав Шмигаль у Телеграмі.

Він нагадав, що “понад пів тисячі дітей вбила Росія в Україні за два роки повномасштабного вторгнення. Майже 1,5 тисячі зазнали поранень. Ще близько 20 тисяч дітей Росія викрала й примусово вивезла з України”. “І це лише офіційні дані”, - підкреслив Прем'єр.

За його словами, “окрім всього, ворог руйнує українські школи й садочки, цілить по друкарнях, які друкують дитячі книжки, мінує дитячі іграшки, викрадає та перевиховує дітей - робить усе, аби знищити українців й українську ідентичність”.

На переконання Шмигаля, “це можливо лише на умовах справедливого миру, який пропонує формула Президента України”.

“Розраховуємо, що Глобальний саміт миру у Швейцарії наблизить нас до реалізації цієї мети. Заради світлого та мирного майбутнього для дітей всієї Європи”, - наголосив Прем'єр.

Читайте також: До Дня захисту дітей маленькі львів’яни презентували кліп «Право жити»

Як повідомляв Укрінформ, російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 550 дітей і ще щонайменше 1364 дітям завдали поранень.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-