Держдеп прокоментував ситуацію з поверненням українських чоловіків з-закордону

Держдеп прокоментував ситуацію з поверненням українських чоловіків з-закордону

Укрінформ
У Держдепартаменті США назвали призупинення консульських послуг за кордоном для українських чоловіків призовного віку «складним питанням», яке має вирішувати уряд нашої держави.

Про це в коментарі Радіо Свобода заявив офіційний представник дипломатичного відомства США у Брюсселі Деніел Сайзек, передає Укрінформ.

«Складне питання, зрозуміло, що робити особливо з чоловіками, які зараз поза Україною. Але уряд України має право визначати свою політику. Немає жодного рішення чи позиції досі від уряду США – допомоги чи не допомагати Україні в цій галузі», – відповів представник Держдепартаменту на запитання, чи допомагатимуть Україні Сполучені Штати з поверненням чоловіків додому.

Сайзек додав, що доля громадян України – насамперед її справа, та зауважив, що українському урядові слід «уважно діяти щодо цього питання».

«Зрозуміло, що потрібні люди для ЗСУ, аби захищати країну… Це складне питання, і важко сказати. Важливо, що Європа і певною мірою США теж – вітали українців, які вирішили, що їм та їхнім родинам потрібно було виїхати з України, і це була ще одна важлива частина підтримки Європи. Водночас правильно, що уряду України потрібно інтенсивно та серйозно вивчати ситуацію. І ситуацію щодо людей для ЗСУ – це природно, і уряд США поважає право уряду України визначати свою політику», – резюмував представник Держдепартаменту.

Читайте також: Польща готова допомагати Україні в поверненні військовозобов'язаних чоловіків - міністр

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, відповідно до якої чоловіки віком 18-60 років, котрі перебувають за кордоном, зможуть отримати паспорт громадянина України та закордонний паспорт лише у територіальних органах чи підрозділах Державної міграційної служби.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Читайте також: Українці можуть залишатися у Німеччині з недійсним паспортом - сенат Берліна

У МЗС повідомили, що з 23 квітня тимчасово припиняють прийом нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну). Водночас усі заяви, подані до 23 квітня, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-