Лубінець розповів, як Катар допомагає повертати з Росії українських дітей

Лубінець розповів, як Катар допомагає повертати з Росії українських дітей

Ексклюзив
Укрінформ
Після того, як Офіс Омбудсмана отримав звернення від батьків чи законних представників дитини про те, що її хочуть віднайти і повернути, розпочинаються пошуки цієї дитини.

Про це у інтерв'ю Укрінформу заявив уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець, відповідаючи на питання щодо того, як відбувається повернення депортованих дітей і на якому етапі підключається Катар.

"Є чимало випадків, коли дитину вдається знайти своїми силами і засобами. Однак в інших випадках вже на цьому етапі доводиться "підключати" Катар", - заявив омбудсман.

За його словами, після цього країна-посередник спільно з українською стороною пропрацьовує методи, які дозволять якнайшвидше повернути дитину: обмірковується питання перетину кордону, супроводу, підтримки на різних етапах, які можуть передбачати бюрократичні моменти.

Читайте також: Лубінець анонсував хороші новини щодо повернення дітей

Лубінець зазначив, що це - найбільш складний етап, і він може займати тривалий проміжок часу. "Коли все вдається – батьки, опікуни, наші працівники та дипломати Катару зустрічають дітей на кордоні. Коли ми бачимо очі дітей, то розуміємо, що спецоперація вдалася", - поінформував він.

Фото надане пресслужбою Офісу омбудсмана

Відповідаючи на питання, чи одразу ці діти їдуть від кордону до місця проживання своїх батьків чи опікунів, уповноважений із прав людини сказав, що не одразу - (спочатку - ред.) вони відвідують Центр захисту прав дитини.

"Там з ними спілкуються психологи, слідчі, їм надають допомогу державні органи та громадські й благодійні організації. Аби діти продовжували з комфортом здобувати українську освіту, вони одразу отримують у подарунок планшети. Це така гарна мотивація для них", - зазначив омбудсман.

Читайте також: Повернення з Росії 16 українських дітей: Канада домагатиметься, щоб додому приїхали ще тисячі

За словами Лубінця, загалом у їхньому Центрі консолідуються сили держорганів та благодійних організацій для того, щоб сім'я, яка нарешті возз’єдналася, мала старт для нового життя – дітям допомагають з влаштуванням до школи, вибором гуртків, за потреби надають медичну, гуманітарну та соціальну допомогу.

"Держава піклується, щоб повернуті діти мали все необхідне", - заявив він.

Крім того, зазначив Лубінець, у Катарі оздоровлюють повернутих з РФ українських дітей.

"Ця країна організувала Програму оздоровлення та відновлення для сімей. Вже перші 16 повернутих українських діток із батьками чи опікунами мали можливість отримати закордонний медичний огляд, психосоціальну підтримку, а також познайомитися з Катаром та культурою цієї країни", - сказав він, зауваживши, що Україна дуже вдячна за можливість покращити добробут цих родин усіма можливими способами.

За словами Лубінця, держміністр з питань міжнародного співробітництва Катару Лолва Рашид Аль-Хатер повідомила, що країна виділить 3 мільйони доларів на гуманітарні проєкти.

Читайте також: Україна передала Катару список з іменами 561 дитини, він уже у російської сторони - Лубінець

"Їх буде реалізовувати спільно. Тож я запросив пані Лолву відвідати Україну, щоб вона на власні очі побачила реальну ситуацію в нашій державі, яку спричинила російська збройна агресія", - сказав омбудсмен.

Як повідомлялося, Лубінець обговорив із державним міністром Катару з питань міжнародного співробітництва Лолвою Аль-Хатер можливе залучення до повернення з території РФ не лише дітей, а й інших категорій українських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-