Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 18

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 18

Укрінформ
США виділяють додаткові $2 млрд на військову підтримку України. У МЗС розповіли, як борються із «посередниками» у наданні консульських послуг українцям. 

У випуску: 

Байден оголосив про виділення військової допомоги Україні на $400 млн

США виділяють додаткові $2 млрд на військову підтримку України – Блінкен

Уточнити дані мають усі військовозобов’язані, бо «обмежено придатних» більше немає 

У Міноборони пояснили, як зміниться бронювання від мобілізації для держслужбовців

Верховний суд визначив, коли ухилення від призову через релігійні переконання не карається законом

У «Дії» починається тестування посвідчення ветерана

Уряд затвердив порядок повернення дітей, депортованих у РФ

Кабмін розширив проєкт «єОздоровлення» для дітей

Дитина загиблого військового, зачата за життя батька, має право на частку грошової допомоги

Більше 100 тисяч родин звернулися по компенсацію за програмою «єВідновлення»

Реєстрація права власності на житло є умовою отримання компенсації 

У МЗС розповіли, як борються з «посередниками» у наданні консульських послуг українцям

Українців знову попередили про шахрайські схеми з «виплатою допомоги»

ПІДТРИМКА ПАРТНЕРІВ

14-15 травня Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Україну. За його словами, метою візиту було передати потужний меседж глобальної підтримки та запевнити, що Америка налаштована на успіх України на полі бою. Адміністрація США виділила новий пакет оборонної допомоги на загальну суму $400 млн в момент, коли російські сили розгорнули новий масштабний наступ на Харківському напрямку. А під час візиту до Києва Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення з боку США додаткових $2 млрд військового фінансування для України.

МОБІЛІЗАЦІЯ

Від 18 травня, з дня набуття чинності закону про мобілізацію, протягом 60 діб усі військовозобов’язані мають уточнити свої дані. Пройти військово-лікувальну комісію доведеться й тим, хто має статус «обмежено придатний». Уточнити дані можна буде через електронний кабінет, спеціальний застосунок, який запрацює з 18 травня, а також у ЦНАП чи ТЦК та СП, – нагадав речник МОУ Дмитро Лазуткін. Коментуючи обмеження права керування авто, він зауважив, що в законі прописана чітка схема: через п’ять днів після того, як людина, яка має з’явитися у ТЦК і СП,  ухиляється, видається вимога щодо виконання обов’язку військовозобов’язаного. Через десять днів, якщо вона ігнорує її, йде звернення до суду, і суд приймає рішення стосовно обмеження права керування транспортним засобом. Це обмеження тимчасове і скасовується, якщо людина оновлює свої дані. Тим, хто хоче потрапити до обраних частин, радять звернутися до рекрутингових центрів, яких в Україні відкрилося вже 20. 

З набуттям нового закону про мобілізацію державні службовці категорії «Б» та «В» тепер бронюватимуться на 50% від їхньої кількості. Держслужбовців категорії «А» — це вищий корпус держслужби – ці зміни не торкнуться. Однак, усі категорії, які мають право на бронювання, все одно мають уточнити свої дані. Крім того, базова військова підготовка або служба в лавах Сил оборони стане обов’язковою вимогою для держслужбовців і вводиться з 1 вересня 2025 року. Це буде свідченням того, що у державних службах мають працевлаштовуватися люди, які хочуть захищати Батьківщину або мають такий досвід, наголосив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Водночас Касаційний кримінальний суд у складі ВСУ визначив, коли релігійні переконання громадянина виключають кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Гарантоване ст. 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право сповідувати свою релігію або переконання в аспекті можливості сумлінної відмови від військової служби не є абсолютним, а може бути обмежене виключно для цілей та у спосіб, що зазначені в ч. 2 цієї статті. Відмовляючись від служби у збройних силах з міркувань совісті, особа має продемонструвати наявність у неї відповідних глибоких, щирих і послідовних релігійних переконань певними даними, крім власних слів та тверджень близьких осіб.

Е-ПОСВІДЧЕННЯ ВЕТЕРАНА

Мінцифри готується до запуску в «Дії» електронного посвідчення ветерана. Протестувати новий документ у застосунку можна, якщо маєте паспорт у «Дії» та картку платника податків. До бета-тестування запрошуються учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, постраждалі учасники Революції Гідності, члени сім’ї загиблого ветерана війни, члени сім’ї загиблого Захисника і Захисниці України. Це дасть можливість значно спростити доступ до пільг, компенсацій та послуг, які гарантовані державою особам із відповідним статусом, адже замість паперового посвідчення можна буде використовувати електронне.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ДІТЕЙ

Кабмін затвердив порядок виявлення та повернення дітей, депортованих внаслідок збройної агресії РФ. Проєкт акта був розроблений Мінреінтеграції у межах виконання плану Bring Kids Back UA, який є складовою «Формули миру» Президента Володимира Зеленського. Координатор взаємодії суб’єктів - Мінреінтеграції. Одним з основних заходів, який має здійснюватися законними представниками дитини й іншими уповноваженими органами, є розробка індивідуального плану повернення.

Цьогоріч Уряд продовжив проєкт із оздоровлення дітей держкоштом і розширив географію закладів, задіяних у програмі. Дітей прийматимуть заклади у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій областях та в м. Києві, якщо вони внесені до Держреєстру майнових об’єктів оздоровлення і відпочинку та мають облаштоване укриття. На відміну від минулого року, тепер заклад не обов’язково має розташовуватися в карпатському регіоні та мати вищу категорію, повідомили в Мінсоцполітики. Для отримання коштів батьки мають відкрити рахунок у ПриватБанку спеціально під цю виплату та купити путівку для дитини в обраний заклад. Сума виплати на одну дитину – 15 980 грн. Путівки через «єОздоровлення» зможуть отримати діти з інвалідністю, які виховуються в малозабезпечених сім’ях, та діти з багатодітних малозабезпечених сімей. 

Дитина загиблого військовослужбовця, зачата за життя батька, а народжена після його смерті, має право на отримання частки одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця (15 млн грн). Відповідне рішення ухвалив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

За рік роботи соціальної програми допомоги від держави власникам пошкодженого або зруйнованого житла через бойові дії в Україні «єВідновлення» 650 тис. українських родин повідомили про руйнування свого житла. 54 тис. українських родин отримали кошти за пошкоджене майно. Майже 7 тис. родин отримали житлові сертифікати і майже 3 тис. родин стали власниками нового житла. Загалом за пошкоджене житло виплачено 5,8 млрд грн, а житлових сертифікатів сформовано на 10,7 млрд грн. Разом з тим, 5,5 млрд грн освоєно українцями на придбання житла, повідомила голова Комітету ВРУ з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Водночас учасники «єВідновлення» можуть розраховувати на компенсацію, якщо мають усі документи. Сьогодні дуже важливо, аби у людей, чиє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок російської агресії, документи на нерухомість були внесені до Державного реєстру речових прав. Тоді розгляд їхніх заявок та позитивний висновок щодо виплати компенсації буде значно швидшим. Реєстрація права власності на житло є обов’язковою умовою отримання компенсації, наголосила Олена Шуляк.

ОБЕРЕЖНО: ШАХРАЇ

У МЗС розповіли про випадки шахрайства «посередників» у наданні консульських послуг українцям. На сьогодні у зв’язку з перебуванням мільйонів українців за кордоном арифметично на одного консульського працівника припадає 70 тис. потенційних користувачів консульських послуг. Повністю задовольнити цей попит неможливо навіть при цілковитій цифровізації, – зазначив заступник міністра закордонних справ із питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації України Антон Демьохін. МЗС запровадило авторизований доступ до реєстрації з ідентифікацією особи - через електронний підпис, що різко зменшило можливості для шахрайства. Із бази були видалені понад 10 тис. записів, здійснених ботами. Але й досі можна знайти пропозиції «допомогти» із записом у консульство. Шахраї тепер просять у громадян надати їм ключ електронного підпису й пароль до нього. Міністерство категорично застерігає громадян утриматися від таких «послуг» і від надання особистих ключів електронного підпису третім особам за будь-яких обставин, бо це може призвести до багатьох інших шахрайських дій від імені «клієнта», - наголосив Демьохін.

Останнім часом у месенджерах активізувалися шахраї, які застосовують фішингові схеми з нібито «виплатою допомоги від міжнародних організацій», за допомогою яких намагаються вкрасти гроші. У 2023 році Україна стала мішенню приблизно 60% від усіх фішингових атак, які здійснювались з Росії, і Телеграм є одним із каналів не тільки пропаганди, але й фішингу. На відміну від електронних поштових сервісів, які часто мають вбудовані інструменти для сканування та фільтрації шахрайських повідомлень, месенджери можуть бути менш захищені від таких атак. На фоні зменшення гуманітарної допомоги шахрайські схеми добре почуваються, використовуючи це як свою перевагу, підкреслив експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій Юрій Антощук. У будь-який чат, де перебуває користувач, може бути несвідомо закинуте повідомлення із посиланням на «виплату допомоги». Люди, які, можливо, щиро хотіли б допомогти, побачивши про виплати міжнародних організацій, діляться цією інформацією з іншими. Але не перевіривши, тим самим несвідомо поширюють шахрайські посилання, за допомогою яких шахраї можуть просто вкрасти гроші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-