Співробітники силових структур протягом кількох місяців мають стати на військовий облік - Генштаб

Співробітники силових структур протягом кількох місяців мають стати на військовий облік - Генштаб

Укрінформ
Згідно із новим законом про мобілізацію, на військовий облік упродовж кількох місяців мають стати співробітники Нацполіції, ДБР та інших силових структур.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив начальник головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Роман Горбач.

“На військовий облік поставлено більш широкий спектр категорій громадян... Працівники Нацполіції, ДБР і інші силових структур зараз, відповідно до цього закону, протягом кількох місяців ці категорії будуть ставати на військовий облік. Цим законом покладено більше обов'язків на самих громадян. Так, з 18 травня кожен громадянин має обов'язок знаходитись постійно з військово-обліковим документом, і на випадок вимоги уповноваженої особи громадянин має обов'язок пред'являти цей документ. Такі дії в обов'язковому порядку мають фіксуватися засобами відеофіксації. і у разі порушення або громадянами, або уповноваженими особами законодавства також особи несуть відповідальність”, - повідомив Горбач.

Він нагадав, що були внесені зміни й у низку інших законів, які впливають на комплектування, проходження військової служби. Також він зазначив, що відтепер за контрактом можуть брати звільнених за УДО ув'язнених, внесені зміни до категорій громадян, які мають право на відстрочку, вдосконалено та уточнено обов'язки органів місцевого самоврядування щодо виконання обов'язків з мобілізації.

Усі ці зміни призвели до відпрацювання різних наказів та постанов інших розпорядних документів, зазначив начальник управління.

За словами Горбача, в закон про військову службу були внесені кардинальні зміни.

“Закон про військовий обов'язок та військову службу, тут є кардинальні зміни. Тому що з нашого законодавства вже прибрано таке розуміння, як строкова військова служба. Замість нього введений новий вид військової служби, і таким чином зараз громадяни можуть набувати своїх військово-облікових спеціальностей - це базова загальновійськова служба і базова військова підготовка. Громадянин у віці від 25 років може бути направлений на базову військову службу від 3 до 5 місяців. За цей час він набуває військову спеціальність. До 24 років можна вибрати період самостійно, але після цього це стає обов'язком”, – сказав начальник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ.

Читайте також: У Міноборони пояснили, як буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного

Як повідомляв Укрінформ, з 18 травня набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані постійно носити з собою військово-обліковий документ і пред'явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського чи прикордонника. Після публікації закону в усіх військовозобов'язаних є 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, ЦНАПі або через електронний кабінет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-