Понад 800 переселенців узяли пільгові іпотечні кредити на житло - депутат

Понад 800 переселенців узяли пільгові іпотечні кредити на житло - депутат

Укрінформ
В Україні діють дві програми з пільгового іпотечного кредитування переселенців і станом на травень 2024 року понад 800 родин ВПО отримали такі кредити на житло.

Про це повідомив народний депутат, голова тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради із захисту прав ВПО Павло Фролов, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу під час брифінгу.

«Наразі в державі є дві програми, які надають пільги ВПО на іпотечне кредитування житла. Першу програму реалізує Держмолодьжитло», - зазначив він.

Фролов підкреслив, що саме ця програма є найвигіднішою для переселенців, адже кредит надається на 30 років, перший внесок становить лише 6% від вартості нерухомості, а відсоткова ставка становить 3% річних.

«Наразі близько 700 українських родин отримали кредити по цій програмі та придбали житло, яке стало їх новою домівкою», - поінформував він.

Читайте також: Житло для переселенців: в Україні змінили правила іпотечного кредитування

Депутат наголосив, що наразі держава має кошти для надання ще близько 400 таких іпотек переселенцям.

«Проте надання близько 1000 кредитів - це дуже мала цифра, враховуючи кількість бажаючих їх отримати. Наразі фактично на один кредит є 35 заяв бажаючих його отримати», - зауважив Фролов.

Голова ТСК уточнив, що друга програма пільгового іпотечного кредитування - «єОселя» - є не такою популярною серед переселенців, адже має не такі вигідні умови.

«Перший внесок за цією програмою становить 20% від вартості житла, що є непідйомною сумою для деяких родин. Тому за цією програмою кредити отримали 139 родин», - повідомив парламентарій.

Читайте також: Права переселенців: на Хмельниччині відбулося виїзне засідання спецкомісії Ради

Водночас він нагадав, що за даними Світового банку, 3,4 мільйона українців втратили своє житло внаслідок російської агресії.

«Ми можемо казати, що наразі цифри виданих пільгових кредитів для ВПО дуже малі. Наша ТСК звернулась до уряду, аби і депутати, і урядовці знайшли кошти для подальшого забезпечення програм пільгового кредитування для тих осіб, кому дійсно необхідна допомога з житлом від держави», - підкреслив Фролов.

Як повідомляв Укрінформ, у Тарасівці Київської області відкрили третю чергу "Містечка Хансена" для внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло через збройну агресію Росії.

Фото: unsplash

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-