Реєстр збитків постраждалим від агресії РФ: Мезенцева розповіла про роботу офісів у Києві та Женеві

Реєстр збитків постраждалим від агресії РФ: Мезенцева розповіла про роботу офісів у Києві та Женеві

Відео
Укрінформ
У Києві та Женеві відкрилися офіси Міжнародного реєстру збитків і компенсацій постраждалим від російської агресії, і українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок.

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Головні виклики деокупованих територій: цивільні заручники, розслідування воєнних злочинів, знищене житло та інфраструктура».

“Як у Києві, так і в Женеві відкрилися офіси щодо Реєстру збитків і компенсацій. Наразі ми опрацьовуємо передачу інформації від органів прокуратури в Україні до Гааги для верифікації воєнних злочинів”, - сказала Мезенцева.

При цьому вона наголосила, що компенсаторний механізм також поширюється на постраждалих від воєнних злочинів.

“Важливо, що цю категорію не звужено лише до матеріальних збитків, але й воєнні злочини, які пов’язано з насильством, катуванням, насильницькими зникненнями, депортацією. Тобто сюди потрапляють категорії цих громадян”, - зазначила Мезенцева.

Вона повідомила, що українці вже подали понад 1 тисячу відповідних заявок і закликала реєструвати як матеріальні, так і не матеріальні втрати від воєнних злочинів.

Читайте також: Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

“Грошима виміряти це горе та оцінити воєнний злочин неможливо. Але Гаага й наші міжнародні партнери намагатимуться це зробити. Вже понад 1 тисячу заявок українці подали через застосунок “Дія”, і ми закликаємо надалі це робити — крім іншого, реєструвати воєнні злочини як матеріальних, так і не матеріальних втрат”, - закликала Мезенцева.

Як повідомляв Укрінформ, відтепер заявники, які бажають подати заяви до міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, мають можливість скористатися для цього вебпорталом “Дія”.

Раніше у Гаазі на міжнародній конференції "Відновлення справедливості для України" оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-