Рідні полонених українців закликають світ об'єднатися щодо пошуку зниклих безвісти і бранців

Рідні полонених українців закликають світ об'єднатися щодо пошуку зниклих безвісти і бранців

Укрінформ
На сьогодні єдиним джерелом інформації про військовоплонених є російські Телеграм-канали, а також колишні бранці.

На цьому наголосила представниця ГО «Дружини полонених у Тошківці» Лілія Лук'янюк на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«На даний момент єдине джерело інформації щодо військовополонених - це, по-перше, російські Телеграм-канали, де ми знаходимо фото- і відеопідтвердження полону. Також - визволені з полону, коли ми можемо дізнатися, який стан здоров'я, місце утримання (бранців - ред.)», - сказала Лук'янюк.

Вона нагадала, що торік у грудні за сприяння Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця вдалося передати полоненим посилки і листи. Однак проблема в тому, що полонені, яких не підтвердила Росія, не мають права на телефонний зв'язок, листування і передачі.

«І тому, коли полонені не підтведжені, за них не несеться відповідальність», - сказала Лук'янюк.

На необхідності міжнародної підтримки наголосила представниця ініціативної групи ГО «Знайти і повернути. 57/34», сестра визволеного з полону в січні 2024 року Марія Плаксій.

Читайте також: Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

«Те, що ми хотіли б від міжнародних урядів, - це їхнього об'єднання в першу чергу в питанні пошуку зниклих безвісти і полонених. Об'єднання зусиль усіх урядів, тому що проблема тут не в нашому уряді, а проблема в уряді Росії, який не хоче надавати жодної інформації, не йде назустріч у питаннях обмінів військовополонених», - сказала Плаксій.

За словами журналістки МІПЛ, авторки матеріалу «Зниклі безвісти з 57-ї бригади: важкі бої, загибель, полон і пошук» Марії Климик, внаслідок російсько-української війни зниклими безвісти вважаються близько 38 тисяч осіб.

«У цю статистику входять як цивільні громадяни, так і військовослужбовці. І ми не можемо стверджувати, що ця цифра є остаточною і всі ці люди дійсно є зниклими безвісти, оскільки є велика проблема з комунікацією з російською стороною, бо вони не повідомляють Україну про те, кого саме утримують в полоні. І коли справа доходить до того, щоб ідентифікувати тих, хто перебуває в російському полоні, хто загинув, а про кого немає взагалі жодної інформації, то виникають труднощі», - сказала Климик.

Читайте також: Росія визнала, що тримає у полоні українську журналістку Вікторію Рощину

За її словами, збирати таку інформацію досить важко, здебільшого це роблять родичі зниклих безвісти, які проводять свої розслідування і мають «дуже багато» інформації.

Як повідомлялося, за час повномасштабної війни Україні вдалося визволити з російського полону 3135 осіб, приблизно третина з них були зареєстровані як зниклі безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-