На розгляді ЄСПЛ перебуває 8000 заяв проти України

На розгляді ЄСПЛ перебуває 8000 заяв проти України

Ексклюзив
Укрінформ
На розгляді Європейського суду з прав людини перебуває 8 тисяч заяв проти України. За кількістю скарг країна перебуває у п’ятірці лідерів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський.

«Загалом скарги громадян України достатньо типові, вони стосуються тих самих системних проблем, які не розв’язуються десятиліттями. Є, наприклад, велика системна проблема умов тримання під вартою та умов у пенітенціарних установах. Багато заяв на цю тему надходило і надходить, їхня кількість збільшується», - зазначив він.

Також, за словами судді, в Україні залишаються проблеми, пов’язані з тривалістю судового провадження, як у цивільних, так і у кримінальних справах. Є проблеми з тривалістю тримання під вартою, з належним обґрунтуванням рішення про взяття та про продовження тримання особи під вартою тощо.

Традиційними залишаються скарги, пов’язані з неефективністю розслідування у справах, де йдеться про потенційне порушення права на життя, про заборону катувань та інших видів неналежного поводження з особою, навіть якщо їхня кількість дещо знизилася останнім часом, сказав він.

Читайте також: Україна щомісяця виплачує за рішеннями ЄСПЛ від €100 до 200 тисяч

За словами Гнатовського, також надходить досить багато заяв, пов’язаних із анулюванням права власності, коли «певний об’єкт був проданий або приватизований, а згодом з’являється хтось і каже, що право власності набуто з порушенням закону, і це все анулюється після багатьох років мирного та успішного користування цією власністю».

Крім того, залишається чимало справ, які пов’язані з відсутністю належного доступу до суду.

«Вони є різноплановими. Зокрема, може бути проблема, коли створюються перешкоди для апеляційного оскарження рішень. Або ж може бути проблема, нехай і не така вже й поширена, коли суди різних спеціалізацій – скажімо, адміністративної, господарської, цивільної – не можуть визначитися, до якого з них особа має звертатися для розгляду її позовних вимог», - зазначив суддя.

Також на розгляді ЄСПЛ є справи, пов’язані безпосередньо з війною.

«Їх з початку широкомасштабного вторгнення не така величезна кількість, як можна було прогнозувати, але вони вже становлять суттєву кількість. Мушу також згадати, що досі розглядаються деякі заяви, пов’язані з етапом збройного конфлікту, який в Україні мав назву «Антитерористична операція», наприклад, коли люди скаржилися на зруйновану власність і вимагали компенсації», - розповів Гнатовський.

«Загалом ось така структура скарг проти України, яких на розгляді ЄСПЛ наразі залишається понад 8 000», - додав суддя.

За словами Гнатовського, скарги до ЄСПЛ свідчать, що Україна має системні проблеми у пенітенціарній, правоохоронній і судовій системах, проблеми з правом власності, а також з «функціонуванням правової системи загалом».

Читайте також: Порушення Росією прав людини у Криму: Україна очікує рішення від ЄСПЛ

Він зазначив, що контроль за виконанням рішень ЄСПЛ здійснює підпорядкований Комітету міністрів Ради Європи відповідний департамент, який є у структурі секретаріату організації. Вони ведуть з державою постійний діалог про виконання рішень і розв’язання системних проблем.

Як повідомлялося, протягом 2023 року ЄСПЛ ухвалив 130 рішень, у яких було встановлено щонайменше одне або більше порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з боку України.

За рішеннями ЄСПЛ минулого року Україна виплатила з держбюджету понад 2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-