Група латиноамериканських журналістів здійснила престур в Україну

Група латиноамериканських журналістів здійснила престур в Україну

Фото
Укрінформ
Група з дев'яти латиноамериканських журналістів із семи країн - Аргентини, Бразилії, Мексики, Чилі, Перу, Колумбії та Сальвадору - на запрошення Міністерства закордонних справ із 27 травня по 1 червня здійснила престур в Україну.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в ході престуру для латиноамериканських медіа були організовані зустрічі із Президентом України, Першою леді, Прем'єр-міністром, міністром закордонних справ, а завершальним пунктом програми стала зустріч із представниками українського громадянського суспільства.

"Круглий стіл" за участю латиноамериканських журналістів відбувся в Укрінформі / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

"Україна має багату культуру, потужне громадянське суспільство і багато того, про що важливо дізнатися, щоб краще зрозуміти нас. Ми як держава тривалий час приділяли недостатньо уваги країнам Латинської Америки, тому зараз важливо надолужити це і встановити контакти між громадянським суспільством, медіа і між людьми. Коли ми почнемо глибше розуміти одне одного, буде набагато простіше підтримувати ці контакти, знаходити точки дотику і розвивати наші взаємини. Власне, нинішній візит якраз про це", - сказала на відкритті зустрічі, яка проходила в Укрінформі, представниця МЗС Оксана Сікора.

У ході зустрічі українські активісти розповіли про діяльність громадських організацій, які вони представляють, та відповіли на запитання латиноамериканських журналістів. Зокрема, йшлося про документування російських військових злочинів в Україні, повернення викрадених Росією українських дітей, протидію російській дезінформації та вплив російської пропаганди у Латинській Америці, а також про інформування світу про війну Росії проти України на тлі зменшення уваги до цієї теми через виникнення інших збройних конфліктів.

"Це дуже важливий діалог із країнами, звідки ви приїхали. Такі контакти треба було мати набагато раніше. Але сьогодні перед нами стоїть виклик війни, і бути почутими для нас дуже важливо", - зазначив у своєму виступі заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

Водночас, додав він, представники Українського інституту, відвідуючи Бразилію, Мексику або Аргентину, не лише розповідають про те, що відбувається в Україні, а й прагнуть зрозуміти, чим живуть і митці, і звичайні люди в цих країнах, які проблеми їх хвилюють.

"І я помічаю, що виклики в нас дуже схожі, що ми часто думаємо часто схожими категоріями,і що мультикультуралізм і демократія для нас лише красиві фрази - ми всі ми це переживаємо", - сказав він.

Як розповіли кореспондентові Укрінформу представники МЗС, латиноамериканські журналісти під час престуру в Україну, окрім зустрічей з українськими високопосадовцями, взяли участь у презентації першої Комунікаційної стратегії "Україна - держави Латинської Америки та Карибського басейну". Вони також побували у Бучі, Ірпені, Бородянці на Київщині, відвідали Чорнобиль, який став не тільки місцем трагедії 1986 року, а й місцем злочину російської армії у 2022 році.

Читайте також: Колишні полонені розповіли італійським євродепутатам про знущання в російському полоні

Представники латиноамериканських ЗМІ також поспілкувалися з латиноамериканцями, які перебувають в Україні, з бійцями Інтернаціонального легіону, які походять із країн Латинської Америки, з підприємцями з їхніх країн, які працюють в Україні. Окрім того, вони відвідали Національний заповідник "Софія Київська", Музей Голодомору, а нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук провела екскурсію центром Києва, де відбувалися події Революції Гідності.

У МЗС зазначили, що вже мають досвід організації таких престурів - у листопаді минулого року Україну відвідали 15 журналістів із 10 африканських країн. Той візит був успішним та результативним. Увага представників африканських ЗМІ була зосереджена на темі продовольчої безпеки, вони, окрім Києва, також відвідали Одесу. Для латиноамериканських медіа важливими є теми екології,екоциду, злочинів проти природи, ядерної безпеки, а також викрадення дітей, тож при організації престуру були враховані регіональні особливості.

Візит відбувся за сприяння фонду "Відродження" і Фонду ім. Фрідріха Еберта.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України 28 травня презентувало першу Комунікаційну стратегію "Україна - країни Латинської Америки та Карибського басейну" на 2024-2026 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-