Україна отримає інноваційний препарат для профілактики ВІЛ/СНІД

Україна отримає інноваційний препарат для профілактики ВІЛ/СНІД

Укрінформ
Україна отримає 200 річних курсів інноваційного препарату Каботегравір для проведення доконтактної профілактики ВІЛ/СНІД, який нашій країні надали в межах технічної допомоги PEPFAR (надзвичайної ініціативи президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД).

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Починаючи з 2022 року на світовому рівні з’являються нові рекомендації, однією з них є застосування препаратів доконтактної профілактики інʼєкційним шляхом, це інноваційний препарат пролонгованої дії Каботегравір. ...Мова йде про 200 річних курсів. Враховуючи кратність введення, він розрахований таким чином, щоб забезпечити річний курс для 200 осіб. Стосовно подальшого розширення, ми сподіваємося на подальшу підтримку PEPFAR, і розширення цього пілотного проєкту на інші області, у тому числі і на подальшу допоставку, або додаткові партії, які можуть надходити. Це пілотна стартова партія цього лікарського засобу. Але сподіваємося, що пілот буде успішним і у нас буде можливість розширити його на інші області для більшої кількості пацієнтів", - розповів Кузін.

Наразі пілотний проєкт реалізовуватиметься на території Києва та Львівської області. Препарат, за словами Кузіна, пройшов реєстрацію FDA, зараз проходить спрощену реєстрацію в Україні, після реєстрації цей препарат можна буде отримати у визначених медзакладах.

Як зазначив на брифінгу генеральний директор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада, цей препарат пролонгованої дії, його вводять інʼєкційно раз на два місяці, що дозволяє людям не бути привʼязаними до необхідності щодня вживати пігулки для контактної профілактики і вести звичайний спосіб життя.

Читайте також: Глобальний фонд виділяє Україні $165 мільйонів на боротьбу з ВІЛ і туберкульозом

За даними ЦГЗ, які навів Росада, у 2021 році в Україні доконтактну профілактику отримали трохи більш як 5,5 тис. осіб, а у 2023 році - понад 13 тисяч людей. На його думку, більш зручний спосіб введення Каботегравіру дозволить збільшити охоплення доконтактною профілактикою тих, хто її потребує.

Наразі цей препарат отримали лише п'ять країн, серед яких і Україна. Надалі, як розповів на брифінгу директор з управління та бюджету The U.S. PEPFAR Брендан Т. Гарвін, планується розширити його застосування на 12 країн.

"В Україні тільки минулого року більш як 7 тис. людей вирішили пройти доконтактну профілактику. Мета PEPFAR полягає у тому, щоб надавати довгодіючу доконтактну профілактику у попередженні розповсюдження ВІЛ-інфекції. Довготривала профілактика, яка здійснюється їнʼєкційним методом - той інноваційний механізм, який забезпечить прогрес, щоб покласти у всьому світі кінець пандемії ВІЛ та СНІД до 2030 року", - сказав Брендан Т. Гарвін.

Як повідомлялося, за даними Центру громадського здоровʼя, у квітні 2024 року в Україні офіційно зареєстровано 892 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 261 пацієнта діагностовано СНІД, а 90 людей померли від СНІДу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-