ООН: В Україні у травні внаслідок атак РФ загинули щонайменше 174 цивільних, 690 - поранені

ООН: В Україні у травні внаслідок атак РФ загинули щонайменше 174 цивільних, 690 - поранені

Оновлено
Укрінформ
У травні в Україні загинули щонайменше 174 мирних жителі й 690 отримали поранення, що є найбільшим числом жертв серед цивільного населення за один місяць з червня 2023 року.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявила на засіданні Ради безпеки ООН у п’ятницю помічниця генерального секретаря з гуманітарних питань Джойс Мсуя.

Вона наголосила, що до цього призвела «ескалація бойових дій в ряді регіонів, що почалася з 10 травня».

За останні тижні постраждали торгові центри, житлові будинки, навчальні заклади, магазини, офісні будівлі, парки та громадський транспорт, сказала Мсуя.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, щонайменше 18 100 осіб у Харківській області стали вимушеними переселенцями, зауважила вона.

За її словами, на сьогодні в Харкові за підтримки близько півсотні гуманітарних організацій понад 12 тис. осіб отримують допомогу – продукти харчування, воду, одяг, постільну білизну, предмети домашнього вжитку, готівку, психосоціальну та юридичну підтримку.

Джойс додала, що цивільні особи, які залишаються в прикордонних і прифронтових районах на Харківщині, перебувають у важких умовах. «Особливо сильно страждають люди похилого віку, оскільки вони часто не можуть або неохоче залишають свої будинки», – зауважила вона. Більш як половина вбитих чи поранених – люди, старші 60 років, сказала Мсуя.

Загалом від початку повномасштабної війни ООН підтвердила загибель щонайменше 11 тис. мирних жителів і поранення понад 21 тис. осіб по всій Україні. «Фактичні втрати, ймовірно, набагато вищі», – зауважила вона.

Джойс також згадала про річницю руйнування Каховської греблі й розповіла про обстріл російськими військами енергетичної інфраструктури.

Читайте також: ООН: В Україні у квітні внаслідок атак РФ загинули щонайменше 129 цивільних, 574 - поранені

«Ми також глибоко стурбовані впливом нападів на транспортну й портову інфраструктуру України на глобальну продовольчу безпеку. В останні тижні з'явилися тривожні ознаки відновлення тиску на світові ціни на зерно, пов'язаного, серед іншого, з пошкодженням інфраструктури в Україні», – зазначила помічниця Генсека.

Вона нагадала, що понад 14,6 млн людей, або близько 40% населення України, потребують гуманітарної допомоги.

«Ми неймовірно вдячні донорам, які на цей момент виділили 856 млн доларів на гуманітарну допомогу, або 27 млрд із 3,1 млрд, необхідних у рамках плану на поточний рік для задоволення гуманітарних потреб», – сказала вона. Це фінансування дало можливість майже 500 гуманітарним організаціям надати допомогу більш як 4 млн осіб за перші чотири місяці цього року, зазначила Мсуя.

Читайте також: Україна розслідує факти вбивств росіянами 61 військовополоненого

Вона підкреслила, що ключовою проблемою залишається відсутність гуманітарного доступу приблизно до 1,5 млн жителів у тимчасово окупованих районах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

В ООН вітають конференцію з відновлення України, яка пройде з 11 по 12 червня у Берліні. «Це буде чудовою можливістю для донорів, ключових партнерів та ООН просувати пріоритети уряду з відновлення й залучення фінансових ресурсів для життєво важливого розвитку постраждалих районів країни», – наголосила помічниця Генсека.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, у квітні унаслідок бойових дій загинули щонайменше 129 мирних жителів, ще 574 були поранені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-