Цьогоріч понад 3 тисячам українців вперше встановили діагноз меланома шкіри - НСЗУ

Цьогоріч понад 3 тисячам українців вперше встановили діагноз меланома шкіри - НСЗУ

Ексклюзив
Укрінформ
З початку нинішнього року понад 3,1 тис. особам встановили діагноз меланома шкіри, понад 13,2 тис. осіб мають інші злоякісні новоутворення шкіри.

Про це Укрінформу повідомили в Національній службі здоровʼя України.

«Станом на 12 червня 2024 року кількість пацієнтів в ЕСОЗ зі встановленим діагнозом злоякісна меланома шкіри - 21 885, інші злоякісні новоутворення шкіри - 93 223. З них пацієнтів, яким було внесено інформацію про вперше встановлений діагноз меланоми шкіри з датою встановлення такого діагнозу у 2024 році - 3139 осіб, з діагнозом інші злоякісні новоутворення шкіри - 13 241», - повідомили в НСЗУ.

За даними Національного канцерреєстру, у 2022 році було зареєстровано 2 403 випадки злоякісної меланоми шкіри , з них 1110 - у чоловіків, 1293 - у жінок. У 2022 році кількість смертей від меланоми становила 674, з них 354 - чоловіки, 320 - жінки.

Читайте також: Зруйнуйте раку плани – подбайте про себе, пройдіть обстеження!

У 2023 році, за даними Національного канцерреєстру, було зафіксовано 2 648 випадків злоякісної меланоми шкіри, з них 1168 - у чоловіків, 1480 випадків - серед жінок. Від злоякісної меланоми шкіри у 2023 році померло 647 осіб, з них 308 - чоловіки, 339 - жінки.

Загалом, за даними Національного канцерреєстру, у 2022 році було зареєстровано 106 151 випадок онкозахворювань, 42 660 людей померли. У 2023 році зареєстровано 110 022 випадків онкозахворювань, 42 043 людини померло.

Як зазначають у Центрі громадського здоровʼя, меланома може розвинутися зі звичайної родимки, яка вже є у людини на шкірі.

Родимка зазнає видимих змін: зміна форми, розміру, кольору та інше. Окрім шкіри, меланома може утворитися в очах, всередині тіла, наприклад, у носі та горлі, на голові та шиї, шкірі під нігтями (більш рідкісні випадки).

Також меланома може виникати не лише у місці, де є родимка, але й на шкірі, де її немає, маскуючись під новоутворену родимку, що виглядає незвично.

Першими симптомами меланоми часто є зміна наявної родимки; розвиток нового пігментного або незвичного на вигляд наросту на вашій шкірі.

Тому в ЦГЗ радять памʼятати, які зміни можуть відбуватися з родимками і як їх ідентифікувати.

Зокрема, це асиметрія, коли форма половини родимки не відповідає іншій її половині, нерівні або розмиті межі родимки, на родимці присутні відтінки чорного, коричневого, ділянки білого, сірого, червоного або синього кольорів; розмір перебільшує 6 мм або збільшився.

Серед факторів ризику, які збільшують шанси людини захворіти на рак шкіри (меланому): надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання (сонця); штучна засмага; велика кількість родимок або диспластичних невусів; світла шкіра, сімейна історія хвороби, зокрема, якщо в анамнезі близьких родичів людини була меланома, ризик захворіти збільшується.

Читайте також: В Україні медики виявили 78 випадків онкології під час виїзних обстежень

Також фактором ризику меланоми може бути наявність деяких захворювань: пігментної ксеродерми, ретинобластоми, синдрому Лі-Фраумені, синдрому Вернера, спадкових синдромів раку молочної залози та яєчників; рак шкіри у минулому; ослаблена або пригнічена імунні система, а також вік понад 65 років.

Для профілактики захворювання фахівці радять обмежити перебування на сонці з 10 до 16 вечора, користуватися сонцезахисним кремом широкого спектру дії з SPF (sun protection factor) не менше 3, навіть у похмурі дні, обов’язково прикривати свої руки та ноги, не користуватися соляріями або лампами для штучної засмаги.

Якщо вчасно виявити меланому, її вирізають хірургічно та лікують. Цей тип раку шкіри може проростати глибоко в шкіру (інвазійна меланома), поширюватися у судини та в лімфатичні вузли (метастатична меланома). Вчасна діагностика вбереже від багатьох несприятливих наслідків.

Читайте також: Лікарка назвала «зимові» ягоди, які підвищують імунітет та зміцнюють нервову систему

Як повідомлялося, в Програмі медичних гарантій на 2024 рік передбачено пакети медичних послуг з хіміотерапевтичного, радіоогічного лікування та супроводу пацієнтів з онкологічними захворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах, а також пакет лікування та супровід пацієнтів з гематологічним та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-