В Одесі пройшла зустріч болгарських ЗМІ зі всього світу

В Одесі пройшла зустріч болгарських ЗМІ зі всього світу

Фото
Укрінформ
В Одесі 19 червня в Національному пресклубі Болгарського телеграфного агентства пройшла дев'ятнадцята зустріч болгарських медіа зі всього світу.

Представники семи медіа відвідали пресклуб особисто, ще понад 20 – долучилися до заходу онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід об'єднав представників великої кількості болгарських медіа зі всього світу, які висвітлюють життя та діяльність болгарських діаспор у різних країнах. В Україні вони працюють над висвітленням наслідків повномасштабного вторгнення РФ.

В пресклубі Болгарського телеграфного агентства в Одесі пройшла 19-та всесвітня зустріч болгарських ЗМІ / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

За словами генерального директора БТА Кирила Валчева, на Одещині зараз проживають близько 150 тис. болгарів і ця діаспора є найбільшою в Україні. Саме тому Одесу було обрано місцем проведення зустрічі представників медіа.

«У світі працюють близько 50 болгаромовних медіа. Сьогодні тут представлені лише 7 – люди бояться їхати в Одесу під час війни, ще 20 представників ЗМІ долучаються до зустрічі онлайн. Основна задача заходу – ми хочемо показати нашу причетність до людей, які живуть в Україні під час війни», - повідомив Валчев.

Читайте також: У Києві презентували документальний фільм про редактора прифронтової газети

На його думку, одна з проблем медіа у світі– нестача іноземних журналістів в Україні, які б висвітлювали те, що відбувається в країні.

«В Одесі лише у БТА є постійний кореспондент Світлана Драгнєва, яка щодня працює і висвітлює всі події. Щодо боротьби з російською пропагандою найголовніше – це передача фактів… Наша задача - не писати емоційні твердження, а передавати конкретні факти та висвітлювати події, які відбуваються в Україні», - додав Валчев.

Він наголосив, що БТА щодня користується новинами Укрінформу, адже агенція є надійним джерелом інформації щодо війни в Україні.

Читайте також: В Одесі відкрився пресклуб Болгарського телеграфного агентства

У свою чергу генеральний директор Укрінформу Сергій Череватий привітав БТА та представників болгарських медіа й наголосив, що болгарська діаспора є потужною та невід’ємною частиною українського народу, яка разом з українцями зараз відбиває російську агресію.

«Ми завжди будемо з вами надійними партнерами та друзями й дуже цінуємо те, що ви робите. Те, що ви сьогодні приїхали в Україну, – потужний акт солідарності і дружби. Одеса – одне з ключових міст, місто-порт, де базуються наші військово-морські сили, поки ми деокупуємо Севастополь. Ми віримо, що після перемоги ми, як і наші болгарські колеги, станемо членами НАТО та ЄС», - сказав Череватий.

Також він зазначив, що Болгарія протистоїть російській пропаганді та спростовує міфи про ворожість та антидемократичність країн НАТО.

«Росія довго поширювала міф, що НАТО - це антислов’янський та антиправославний блок. Проте на прикладі Болгарії ми бачимо чудовий кейс, який спростовує цей наратив. Так само як Росія поширює міф про особливий шлях слов’янських народів, які не поділяють цінності західного світу. Ми бачимо що демократія та розвиток ЗМІ, в тому числі в наших болгарських колег, також знецінює цей російський міф. Вдячний за все, що робить уряд Болгарії для допомоги Україні», - наголосив Череватий.

Заступник мера Одеси Павло Вугельман зазначив, що Одеса не тільки українське місто, а й болгарське, адже у місті і області проживає дуже велика діаспора.

«Бомбити Одесу означає бомбити болгарське чи будь-яке європейське місто. В Одесі у мирі та злагоді проживає більше 130 національностей і ми вдячні кожній за те, що ви несете світу правду про страшну війну в Україні» - сказав Вугельман.

Читайте також: В Україні розслідують 96 справ, у яких журналісти - постраждалі від воєнних злочинів

Виконавчий директор Виконавчої агенції у справах болгар за кордоном Райна Манджукова зазначила, що болгаромовне населення живе по всьому світу, тому робота журналістів, завдяки якій уряд Болгарії дізнається про проблеми свого народу, є дуже важливою.

«Перша тема цієї зустрічі – підтримка, це дуже важливо. Колеги, які дізналися, що я збираюся на зустріч в Одесі, спитали, як все проходитиме, адже є великий ризик обстрілів. У кожного є право вибору. Я відповіла, що розумію їх, але, на мою думку, прибуття в Одесу – це вираз співчуття та підтримки українців та болгар, які проживають тут», - сказала Манджукова.

За словами представниці уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Марії Попової, завдяки пресклубу БТА в Одесі громадяни Болгарії мають можливість дізнатися про те, що відбувається в Україні.

«Сьогоднішня зустріч стане майданчиком, який поінформує суспільство тих країн, які ви представляєте. Цей форум дасть вам змогу переконатися, що Україна попри війну продовжує дотримуватися європейських норм, зокрема щодо прав нацменшин», - сказала Попова.

Генеральний консул Республіки Болгарія в Одесі Святослав Іванов наголосив, що Болгарія – єдина країна ЄС, яка під час війни відкрила кореспондентський офіс в Україні. Загалом же БТА налічує 30 пресклубів по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі урочисто відкрили пресклуб Болгарського телеграфного агентства, який допоможе доносити правду про війну до європейської спільноти та боротися з російською пропагандою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-