Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 23

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 23

Укрінформ
В Україні стартувала програма ваучерної допомоги на ремонт пошкодженого через обстріли житла. Укрінформ розпочинає серію матеріалів-порад про особливості підготовки до осені-зими. 

У випуску:

  • Захист прав осіб, постраждалих від сексуального насильства під час війни
  • Порушення з боку ТЦК: оновили номери телефонів, куди можна звертатися
  • Штрих-код у військовому квитку – роз’яснення Міноборони
  • Рада підтримала можливість поновлення у військовому званні
  • В Україні запустили е-Карту послуг для ветеранів війни

  • До рекрутингових центрів Міноборони вже звернулися понад 7 тис. осіб
  • В Україні стартувала програма ваучерної допомоги на ремонт пошкодженого через обстріли житла
  • Пенсіонерам із зони бойових дій продовжили додаткові виплати від ООН

  • У МОЗ спростували фейк про “штраф за генератори”

ПРАВА ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про статус осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією Російської Федерації проти України, та невідкладні проміжні репарації. Проєкт визначає порядок обліку інформації про таких осіб і захист їхніх персональних даних. Відповідні дані пропонується вносити до Держреєстру осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ проти України, який створюватиметься на підставі окремого закону. Водночас пропонується створити комісію з розгляду питань, пов'язаних із визнанням осіб постраждалими, а також Фонд виплати невідкладних компенсацій і джерела його наповнення, серед яких - кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога, кошти, отримані в порядку зворотної вимоги (регресу) до заподіювача шкоди, репарації чи інші стягнення з Росії тощо.

В Україні зафіксували понад 300 випадків сексуального насильства з боку російських військових по відношенню до жінок, чоловіків і неповнолітніх. Правоохоронці ідентифікували та повідомили про підозру у вчиненні сексуального насильства 49 військовим РФ, до суду направили 29 обвинувальних актів і отримали вже 5 вироків українських судів. Зібрані у ході розслідувань факти свідчать, що російське військове командування не робить нічого, щоб запобігти сексуальному насильству, а навпаки — заохочує його. Сексуальне насильство використовується з метою залякування і приниження та є зброєю для знищення українців як нації, зазначила заступниця генпрокурора Вікторія Літвінова та додала, що українські правоохоронці розслідують злочини за фактом сексуального насильства за спеціальною методикою, щоб не нашкодити потерпілим, а навпаки — допомогти. Для цього залучають психологів і надають всебічну підтримку постраждалим.

На сьогодні понад 140 постраждалих від сексуального насильства під час війни подали заяви на репарації. Наразі пілотний проєкт передбачає надання невідкладних проміжних репарацій 500 постраждалим. 142 особи, включаючи жінок, чоловіків і дітей, вже подали свої звернення та отримали відповідні підтвердження і визнання, що вони стали жертвами злочинів. 40 осіб уже отримали відповідні репарації. “Ми знаємо, що масштаб страждань виходить далеко за межі цифр у 500 постраждалих… Тому ми плануємо перетворити цю пілотну ініціативу на повноцінну національну програму... Звичайно, ми працюватимемо над тим, щоб саме Росія виплачувала ці репарації і таким чином відновлювала справедливість”, - заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ

Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів “Оберіг” – інструмент військового обліку громадян. Він покликаний зменшити кількість помилок внаслідок людського фактору і заощадити ресурси держави та людини завдяки цифровізації.

Наразі уряд погодив експериментальний проєкт щодо формування переліку громадян, персональні дані яких підлягають внесенню до Реєстру.

Командування Сухопутних військ просить усіх, хто стикається з протиправними діями військовослужбовців ТЦК та СП, має питання щодо мобілізації та військового обліку у своєму регіоні, звертатися:

Оперативне командування «Північ»:

Київський МТЦК та СП: (066) 033 78 17 - цілодобово

Київський ОТЦК та СП: (066) 033 78 26 (08:00-19:00)

Житомирський ОТЦК та СП: (066) 033 78 86 (08:00-18:00)

Чернігівський ОТЦК та СП: (066) 033 27 54 (08:00-18:00)

Черкаський ОТЦК та СП: (066) 033 78 93 (08:00-17:00)

Сумський ОТЦК та СП: (066) 032 89 20 (08:00-18:00)

Полтавський ОТЦК та СП: (066) 032 89 24 (08:00-18:00).

Оперативне командування «Південь»:

Кіровоградський ОТЦК та СП: (066) 033 79 62 - цілодобово

Миколаївський ОТЦК та СП: (066) 033 79 52 - цілодобово

Одеський ОТЦК та СП: (066) 033 79 37 - цілодобово

Вінницький ОТЦК та СП: (066) 033 79 65 - цілодобово

Херсонський ОТЦК та СП: (066) 033 79 42 09:00-18:00

Оперативне командування «Захід»

Закарпатський ОТЦК та СП: (066) 033 80 24 - цілодобово

Івано-Франківський ОТЦК та СП: (066) 033 80 59 - цілодобово

Тернопільський ОТЦК та СП: (066) 033 80 49 (08:00-18:00)

Хмельницький ОТЦК та СП: (066) 033 80 94 (9:00-17:00)

Волинський ОТЦК та СП: (066) 033 79 88 (08:00-18:00)

Львівський ОТЦК та СП: (066) 033 79 91 - цілодобово

Рівненський ОТЦК та СП: (066) 033 79 81 - цілодобово

Чернівецький ОТЦК та СП: (066) 033 80 61 - цілодобово.

Оперативне командування «Схід»:

Дніпропетровський ОТЦК та СП: (066) 033 81 05 (08:30-16:30)

Запорізький ОТЦК та СП: (066) 033 81 29 - цілодобово

Харківський ОТЦК та СП: (066) 033 81 62 (09:00-18:00)

Донецький ОТЦК та СП: (066) 033 81 35 - цілодобово

Луганський ОТЦК та СП: (066) 033 81 69 - цілодобово.

"Гаряча лінія" командування Сухопутних військ Збройних сил України: 0 800 301 937

У електронному застосунку “Резерв+” з’явився QR-код, який можна пред’явити при перевірці документів представникам ТЦК, поліції та прикордонної служби, а також онлайн оновлювати персональні дані. Всі дані, які стосуються військового обліку, можна завантажити, натиснувши кнопку “згенерувати цей документ”. Також у застосунку запустили функціонал, коли можна оновити низку даних без візиту в ТЦК. Всі дані, які не були внесені працівниками ТЦК, можна отримати у свою картку через запит у будь-який реєстр, з яким у “Оберегу” є інтеграція. 

Як роз’яснює Міноборони, спеціальні штрих-коди у військовому квитку є обов'язковими лише при видачі нових військово-облікових документів через ТЦК. Новий зразок документів генерується в е-вигляді та має однакову юридичну силу з паперовою формою; водночас військово-облікові документи, оформлені до 18 травня 2024 року, залишаються дійсними. У разі оновлення персональних даних через ТЦК, ЦНАП або “Резерв+” (без видачі нового військово-облікового документа) – штрих-коди не є обов'язковими. Для ВПО та громадян із ТОТ передбачені спеціальні умови обліку. За втрату документа або порушення правил обліку передбачені штрафи.

Верховна Рада підтримала в першому читанні внесення змін до Дисциплінарного статуту ЗСУ щодо поновлення в колишньому військовому званні під час дії воєнного стану. Основною метою законопроєкту є поновлення у званні військовослужбовців, позбавлених у минулому військових звань у дисциплінарному порядку, за зразкове виконання службових обов’язків і бойових завдань задля використання їх професійних, організаторських здібностей, військової та спеціальної підготовки, бойового досвіду та ін. під час дії воєнного стану. Очікується, що ухвалення проєкту закону та його реалізація забезпечить комплектування ЗСУ професійно компетентними військовослужбовцями офіцерського складу з реальним бойовим досвідом і, як наслідок, посилить оборонний потенціал держави.

За 4 місяці роботи до рекрутингових центрів Міноборони звернулися понад 7 тис. осіб, 10 відсотків із них – жінки. У центрах людей консультують, організовують співбесіди з рекрутерами військових частин і супроводжують на всіх етапах вступу на службу. У них працюють лише цивільні, їх завдання – підібрати військову професію відповідно до вмінь і навичок людини. Якщо клієнта все влаштовує, його направляють на співбесіду у військову частину. Він може сам обрати підрозділ, бригаду й ту військову посаду, яку бажає з урахуванням його вікових можливостей і освіти.

ДОПОМОГА ВЕТЕРАНАМ ТА ЇХНІМ РОДИНАМ

Уряд розширив коло осіб - право на грошову допомогу у разі загибелі військового матимуть цивільні дружини й онуки. Таке право закріплено для жінок (чоловіків), які проживали з військовослужбовцем без реєстрації шлюбу; онуків загиблого (померлого) військовослужбовця, якщо їхні батьки померли; дітей, народжених після загибелі (смерті) військовослужбовця. Також визначено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) згаданої категорії осіб у разі відсутності особистого розпорядження, а також тих, хто має право на отримання одноразової грошової допомоги, незалежно від наявності чи відсутності особистого розпорядження. 

Водночас Мінветеранів спільно з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні розробило та запустило е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах, яка доступна на платформі е-Ветеран. На е-Карті ветерани та ветеранки, їхні родини, сім’ї загиблих захисників і захисниць можуть знайти послуги, що пропонує для них держава, а також недержавні й міжнародні організації. Наразі на порталі визначено 7542 послуг. Портал містить інформацію для спрощення процесу за принципом “знайшов-прийшов-отримав”. У випадку, якщо користувачу трапилася неточна чи неповна інформація, варто повідомити у структурний підрозділ ОВА, на який покладені функції з питань ветеранської політики. Е-Карта є “живим” інструментом, який оновлюватиметься щодня.

Читайте також: Огляд «Війна в Україні за тиждень» - розсилка Укрінформу

ЗРУЙНОВАНЕ ЖИТЛО

В Україні стартувала програма ваучерної допомоги на ремонт пошкодженого через обстріли житла. "Долучитися до неї можуть українці, які проживають у Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській та Запорізькій областях. А також якщо вони зафіксували факт пошкодження житла, звернувшись до органів місцевої влади", - наголосили у Мінреінтеграції.

За ваучери можна буде придбати OSB-плити, піноізоляційні матеріали, ручний неелектричний інструмент (ножі, пилки, молотки), плівки, тенти, брезент тощо. Також вони дадуть змогу оплатити доставку матеріалів.

Українці, заявки яких схвалять, отримають SMS-повідомлення із подробицями програми та інструкцією з використання ваучера. Докладну інформацію про програму можна дізнатися за безкоштовним номером гарячої лінії МОМ: 0 800 215 015. Дзвінки приймають по буднях з 09:00 до 17:00.

ПІДТРИМКА

Всесвітня продовольча програма ООН продовжила до кінця року виплати пенсіонерам із низькими пенсіями, які проживають у зоні бойових дій. Додаткова грошова допомога надається пенсіонерам, які отримують пенсію, меншу за 3 250 грн і проживають на територіях активних або можливих бойових дій та які не отримували після 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Спеціально звертатися по призначення додаткової виплати не потрібно. ВПП ООН спрямовує кошти пенсіонерам на підставі інформації, вже наявної у базах даних Пенсійного фонду. Виплата проводиться або на банківську картку, або через відділення Укрпошти.

СПРОСТУВАННЯ ФЕЙКІВ

Поширювана російськими джерелами інформація про нібито наявність у Сумах скриньки з оголошенням, де міститься заклик залишати дані про родини з двома авто, щоб транспортні засоби конфіскували на користь ЗСУ, є фейком.Одна з ознак, що це фейкове повідомлення, – використання русизму "ящик" замість українського слова "скринька". Ворог активно застосовує інформаційні вкиди для розхитування суспільних настроїв в Україні. Будьте уважними, мисліть критично та перевіряйте інформацію, закликали в МВС.

Інтернет-мережею шириться інформація щодо штрафів для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів — із посиланням на санітарно-гігієнічні норми України, затверджені МОЗ. Відповідні повідомлення також поширюються користувачами через месенджери. Дана інформація не відповідає дійсності, адже під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій санітарні норми щодо перевищення рівня шуму не застосовуються, наголосили в МОЗ. Однак, робота генераторів може мати негативний вплив на здоров’я людей та довкілля з декількох причин: шум, вібрації та шкідливі викиди. Зокрема, у генераторів відкритого типу немає власної шумоізоляції. Постійний шум високого рівня може спричиняти стрес, погіршувати сон та загалом шкодити здоров’ю, нагадують у Міністерстві охорони здоров’я.

ГОТУЙ САНІ ВЛІТКУ

Дехто, готуючись до осіннього сезону 2022 року, закуповували електроковдри та простирадла, аби врятуватись від холоду, а потім зі сміхом або з роздратуванням нарікали на непотрібні речі, закуплені в ажіотажному пориві. Тож навчені попереднім досвідом, якими порадами тепер ми можемо скористатись, як, змінюючи підходи, прагматично готуватись до зими? Читайте в добірці Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-