Після війни українці за кордоном зможуть користуватися роумінгом чотири місяці - експерт

Після війни українці за кордоном зможуть користуватися роумінгом чотири місяці - експерт

Укрінформ
Після війни українці за кордоном зможуть користуватися роумінгом 4 місяці.

Про це в ефірі Українського радіо сказав експерт ринку телекомунікацій Роман Хімич, коментуючи підписаний Президентом України Володимиром Зеленським закон про єдину роумінгову зону з ЄС.

"Мова йде про крок, який був запланований багато років тому в рамках євроінтеграційних зусиль України. Але через війну, коли постало питання, як дати можливість мільйонам українців, українок за кордоном залишатися на зв'язку з Батьківщиною, європейські оператори і ЄС надали на порядок більше, ніж передбачено цією угодою. Нічого нового для українців зараз не буде, нічого нового вони не відчують, все буде, як і раніше. Але після закінчення війни, коли взаємодія між Україною та Євросоюзом буде повертатися в нормальні рейки, то тоді ця угода дозволить українцям до чотирьох місяців перебувати на території Євросоюзу, обслуговуючись і отримуючи послуги мобільного зв'язку за домашніми тарифами. Українці мають можливість телефонувати додому, користуватися послугами за пільговими тарифами", - зазначив він.

За словами експерта, оператори не в захваті від такої ідеї. Але "логіка євроінтеграції передбачає і певний дискомфорт для господарюючих суб'єктів. Він не є радикальним — втрачено не мільярди, не сотні мільйонів".

Читайте також: Шмигаль: Транспортний і торговельний «безвізи» мають працювати на постійній основі

Як повідомляв Укрінформ, 22 травня 2024 року Верховна Рада ухвалила закон про єдину роумінгову зону з Європейським Союзом. 18 червня Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Документ забезпечує приєднання України до спільної роумінгової зони Україна – ЄС та отримання українцями послуг роумінгу в країнах ЄС у режимі «Роумінг як удома» (RLAH).

На практиці RLAH – це послуга, яка означає, що під час подорожей до ЄС дзвінки, SMS та передача даних включені у домашній пакет послуг, відповідно послуги роумінгу надаються без додаткової плати. Також перевагами спільної роумінгової зони зможуть скористатись і користувачі європейських операторів, які подорожують в Україну.

Фото: ukr.radio

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-