Із понад двома тисячами незаконно вивезених до РФ дітей вдалося встановити зв'язок

Із понад двома тисячами незаконно вивезених до РФ дітей вдалося встановити зв'язок

Ексклюзив
Укрінформ
Із понад двома тисячами незаконно вивезених Росією дітей вдалося встановити зв'язок, доля ще близько 21 тис. дітей залишається невідомою.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов.

"В рамках інформаційної взаємодії з Національним інформаційним бюро на сьогоднішній день у нас є відомості про понад 23 тис. дітей, яких депортовано на територію Російської Федерації. На цей час на підконтрольну уряду України територію вдалося повернути понад 600 таких дітей, ще з понад двома тисячами дітей вдалося встановити зв'язок. На цей час доля близько 21 тис. дітей залишається невідомою", – сказав він.

Фото: МВС
Фото: МВС

Добросердов також зазначив, що, "на жаль, з огляду на кількість фактів депортації дітей, ми розуміємо, що далеко не в кожному випадку подано заяву про розшук дитини до Національної поліції, відповідно не в усіх випадках щодо депортованих дітей відбираються від їх близьких родичів ДНК". 

За його словами, у короткостроковій перспективі планується зіставити список дітей, зниклих безвісти за особливих обставин, який є у розпорядженні уповноваженого, зі списком, який є у розпорядженні Мінреінтеграції, щодо депортованих дітей, "з метою виявлення усіх випадків, по яких до Національної поліції України не подано заяву про розшук дитини, та відповідно їх розшук не здійснюється, що унеможливлює поміщення відомостей до нашого Реєстру та надання статусу "особи, яка зникла безвісти за особливих обставин" й відповідно виконання Україною усіх зобов’язань щодо розшуку таких осіб".

Читайте також: На ТОТ загарбники влаштовують медогляди українських дітей для подальшої депортації - ЦНС

Після цього, як зазначив Добросердов, "нами заплановано здійснити пошук близьких родичів або членів сімей депортованих дітей з метою відновлення сімейних зв’язків та відібрання від них біологічних зразків. Ми дійсно розуміємо, що у непоодиноких кейсах по дітях військово-політичне керівництво РФ змінює їхнє прізвище, ім'я та ім'я по батькові, установчі анкетні дані, надає громадянство їхньої країни, з метою розірвання тісного політико-правового зв’язку з Україною, знищення самоідентифікації цих дітей, а також здійснення їх інтеграції в російське суспільство".

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що з 20 тис. офіційно зареєстрованих викрадених Росією дітей до України вдалося повернути 800.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-