Поверненню депортованих дітей в Україну суттєво допомагають громадські організації - Добросердов

Поверненню депортованих дітей в Україну суттєво допомагають громадські організації - Добросердов

Ексклюзив
Укрінформ
Вагомі результати у поверненні депортованих дітей вдається отримати завдяки діяльності громадських організацій, які вживають заходів задля їх повернення, а також надають допомогу в отриманні інформації про українських дітей, місце їхнього перебування.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов.

“Важливо зазначити, що реальні та вагомі результати у поверненні депортованих дітей ми отримуємо завдяки діяльності громадських організацій, які вживають заходів з їх повернення; вони також надають допомогу в отриманні інформації про українських дітей, їхнє місцезнаходження та тим самим наближують час повернення додому таких дітей”, - сказав він.

За словами Добросердова, постановою уряду 14 травня 2024 року № 551 затверджено "Порядок виявлення та повернення дітей, депортованих або примусово переміщених внаслідок збройної агресії рф проти України", що визначає механізм взаємодії між суб’єктами, які беруть участь у пошуку, поверненні, забезпеченні соціального захисту та реінтеграції дітей, депортованих або примусово переміщених, і таких, які перебувають під ризиком депортації або примусового переміщення внаслідок збройної агресії РФ проти України.

“У зв’язку з чим, відповідно до цього законодавчого підґрунтя, усі суб’єкти, які дотичні до цих процесів, повинні прикладати максимум зусиль в межах своєї компетенції та діяти спільно й злагоджено, зокрема це стосується й міжнародних організацій; лише у такому випадку ми досягнемо результату”, - наголосив він.

Читайте також: Із близько 20 тисяч викрадених Росією дітей в Україну вдалося повернути 800 - Верещук

Уповноважений зазначив, що цим Порядком визначено, що різні зацікавлені юридичні й фізичні особи можуть бути залучені до здійснення заходів з повернення дітей у випадках і порядку, що визначені законодавством, а у разі отримання інформації про дитину не лише відповідні державні органи можуть повідомити Державну службу у справах дітей про таку дитину, а й також іноземні неурядові організації, міжнародні організації.

“Тому ми розуміємо, що важливою також є і координація зусиль з міжнародними організаціями. Щиро сподіваємось, що принаймні з ухваленням такого Порядку виявлення та повернення дітей, депортованих або примусово переміщених внаслідок збройної агресії РФ проти України, наша співпраця з міжнародними організаціями значно покращиться”, - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад дві тисячі українських дітей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-