У Києві іноземні дипломати вчилися готувати національні страви кримських татар
Про це у Фейсбуці повідомляє представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.
"З нагоди Дня кримськотатарського прапора, а також щоб відзначити цінність та роль кримськотатарської культури та кухні, у Представництві відбувся майстер-клас із приготування страви кримських татар – янтиків. Адже їжа завжди була та залишається важливим елементом кримськотатарської культури. Унікальні страви не лише презентують ідентичність народу, але й слугують предметом культурного обміну та взаємозбагачення", - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що до майстер-класу від шеф-кухаря ресторану кримськотатарської кухні “Мусафір” долучились постійна представниця Таміла Ташева, посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, посол Канади в Україні Наталка Цмоць, тимчасова повірена у справах Нідерландів в Україні Есселін ван Ертен, тимчасова повірена у справах Фінляндії в Україні Мер'я Лахтінен, а також заступник генерального директора Ukrainian Institute - Український інститут Алім Алієв.
У представництві зауважили, що під час майстер-класу учасники детальніше дізнались про багату культурну спадщину корінного народу України, занурились у контексти гастрономічного коду кримських татар, який зазнавав багатьох випробувань, у тому числі депортацію 1944 року. А сьогодні Росія намагається знищити культуру корінного народу України: руйнує мечеті, проводить так звані реставрації та чинить тиск на кримських татар, здійснюючи “гібридну” депортацію.
Також дипломати обговорили важливість підтримки територіальної цілісності України та повернення всіх окупованих територій, що має бути пріоритетом для міжнародної безпеки, відновлення прав та свобод людини.
В Україні 26 червня відзначають День кримськотатарського прапора.