Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 24

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 24

Укрінформ
Для українців на ТОТ запровадили спеціальні умови вступу до магістратури. Допомога на проживання переселенцям надійде на рахунки до кінця місяця.

У випуску:

  • Україна підписала три безпекові угоди: з Євросоюзом, Литвою та Естонією
  • 25 червня стартували переговори про вступ України до ЄС
  • ЄСПЛ виніс остаточне рішення у позові України проти РФ
  • ПАРЄ ухвалила резолюцію про довгострокову підтримку українських біженців

  • У Міноборони не бачать підстав продовжувати термін оновлення даних до 150 днів, мобілізувати можна 1,1 млн з тих, хто вже оновив дані
  • У ЦНАПі тепер можна отримати військово-обліковий документ з QR-кодом
  • Міноборони отримає доступ до ресурсів Мінсоцполітики для пришвидшення оновлення військово-облікових даних
  • Вступна кампанія-2024: запрацювала гаряча лінія та чатбот
  • Міносвіти цьогоріч змінює правила вступу до аспірантури через ухилянтів
  • Для українців на ТОТ запровадили спеціальні умови вступу до магістратури
  • Відмова студента від базової загальновійськової підготовки є підставою для відрахування з вишу 
  • ЄС продовжив тимчасовий захист для українських біженців до 2026 року
  • Німеччина спонукатиме українців шукати роботу, однак не видворятиме безробітних
  • В Україні зареєстрували перший шлюб онлайн
  • Спецслужби РФ вербують українських підлітків для диверсій – кіберполіція
  • Чи можна прожити нам зиму без заморожених продуктів? Можна!

ВАЖЛИВІ РІШЕННЯ

Керівники України і ЄС у присутності лідерів країн-членів Євросоюзу підписали Спільні безпекові зобов’язання між Європейським Союзом і Україною. Ці домовленості вперше закріплюють багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав – членів ЄС надавати Україні широку підтримку в усіх ключових сферах: військову, фінансову, гуманітарну та політичну допомогу впродовж десяти років.

Водночас у Брюсселі відбулося підписання двосторонніх угод про співпрацю у сфері безпеки також між Україною та Литвою, Україною та Естонією.

У Люксембурзі відбулася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дала офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі. Після старту переговорів почнеться відкриття 35 переговорних глав. Україна вступатиме у переговори відразу за декількома главами, застосувавши кластерний підхід. Кластерів, які об'єднують кілька глав, буде шість.

25 червня до успіхів України на юридичних фронтах додався ще один. ЄСПЛ одноголосно виніс остаточне рішення у позові України проти РФ щодо Криму і встановив численні порушення Росією прав людини на ньому. Уповноважена у справах ЄСПЛ в українському Мін’юсті Маргарита Сокоренко назвала це рішення “розгромним для агресора”.

Резолюцію “Терміновий заклик до Європи та її партнерів: розглянути негайні та довгострокові політичні рішення на підтримку переміщених осіб в Україні” ухвалили на літній сесії ПАРЄ. У ній ідеться про довготривалу підтримку як бенефіціарів тимчасового захисту в країнах Європи, так і внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також міститься заклик до звільнення військових та цивільних полонених та посилення співпраці з метою захисту українських дітей.

ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНІ

Речник Міноборони України Дмитро Лазуткін заявив, що немає підстав для збільшення термінів оновлення даних для військовозобов'язаних у ТЦК з 60 до 150 днів. Наразі кінцевим терміном оновлення своїх даних залишається 16 липня згідно з чинним законодавством. Консультації і дискусії з цього приводу тривають, утім, на даний момент ми не бачимо підстав для того, щоб цей термін продовжувати до 150 днів, адже є застосунок “Резерв+”, у якому можна оновити свої дані протягом кількох хвилин, зазначив речник.

Серед тих громадян, хто оновив свої дані від 18 травня, 1,1 млн військовозобов’язаних придатні до призову. Це важлива інформація, тому що багато заброньованих, багато тих, хто має право на відстрочку. Тобто мільйон і сто тисяч можуть бути мобілізованими і, відповідно, стати до лав Сил оборони, зазначив речник Міноборони. За його словами, додаток “Резерв+” користується популярністю серед військовозобов’язаних, призовників та резервістів. Уже близько 2,3 млн українців оновили свої дані, в тому числі через “Резерв+” – 1,78 млн українців.

Відтепер українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі зможуть отримати військово-обліковий документ із QR-кодом – за ним перевірятимуть дійсність документа. Міністерство цифрової трансформації наголошує, що документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів є вся необхідна інформація про заявника. Він міститиме персональні дані заявника, окремий номер запису в ЄДРПВР, відомості ВЛК, військове звання і військову спеціальність, відомості про військовий облік тощо. Після внесення інформації в електронну систему вона автоматично підтягнеться в «Оберіг». Сформований документ із QR-кодом можна роздрукувати самостійно за допомогою застосунку “Резерв+” або звернутися до адміністратора ЦНАПу чи ТЦК. Він має таку ж юридичну силу, як і документ в електронній формі. Документ має термін дії 1 рік з моменту формування.

Незабаром Міноборони отримає доступ до ресурсів Мінсоцполітики з метою пришвидшення процесу оновлення військово-облікових даних. У межах обміну Міноборони з Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС), тримачем якої є Мінсоцполітики, отримуватиме відомості про осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб. Наразі для реалізації проєкту шукають фінансування, тривають переговори із потенційними донорами.

ОСВІТА

Розпочала роботу консультативна гаряча лінія МОН та чатбот для запитань про вступ-2024. Якщо ви маєте запитання, звертайтеся за номером 0 (800) 50-45-70 або пишіть на пошту – vstup2024@mon.gov.ua. Крім того, на сайті МОН працює чат-бот для допомоги вступникам. За технічними консультаціями, зокрема з питань реєстрації е-кабінетів і подання е-заяв, можна звертатися до ДП «Інфоресурс». Протягом усієї вступної кампанії експерти надаватимуть консультації та реагуватимуть на можливі факти порушень.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році вступна кампанія на бакалаврат розпочнеться 1 липня реєстрацією електронних кабінетів. Формування рейтингових списків вступників і надання рекомендацій до зарахування на бюджет – не пізніше 5 серпня. Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на бюджетні місця до 18 години 8 серпня. Зарахування вступників на навчання на бюджет проводиться не пізніше 10 серпня.

Цьогоріч МОН змінює правила вступу до аспірантури, оскільки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку. За словами міністра освіти та науки Оксена Лісового, ЄВІ (єдиний вступний іспит) залишається. Прохідний бал у частині ТЗНК (тестів загальної навчальної компетентності) – 160. Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку. А щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшується кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000, поінформував міністр. До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тис. людей. Наразі у 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 осіб. 79% із них – це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. 

Для українців на ТОТ запровадили спеціальні умови вступу до магістратури. Наказ “Про внесення змін до Порядку прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році” набрав чинності 19 червня. Зміни стосуються осіб, які цього року завершують здобуття вищої освіти ступеня бакалавра та перебувають на ТОТ або в населених пунктах, віднесених до території активних бойових дій. Якщо вони планують вступати для здобуття ступеня магістра до того самого закладу вищої освіти на спеціальності, яким надається особлива підтримка, то можуть не складати єдине фахове вступне випробування і єдиний вступний іспит. Якщо у закладі вищої освіти не здійснюється підготовка магістрів за спеціальністю, з якої отримано диплом бакалавра, то особа має право подати документи на таких умовах до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) ЗВО Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Наразі проходження практичної частини базової загальновійськової підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування освітніх програм у вишах (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). Про це йдеться в Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських, доданому до постанови Кабінету Міністрів № 734 від 21 червня 2024 р. Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти, йдеться в документі. Базова підготовка стане окремою дисципліною у ЗВО. 

ЗА КОРДОНОМ

25 червня Рада ЄС ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2026 року. Від початку російської агресії проти України Євросоюз активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надала біженцям з України право легально перебувати на території країн ЄС та користуватися базовим соціальним захистом, включаючи право на проживання, медичне обслуговування, освіту та право на працевлаштування. За даними Єврокомісії, нині майже 4,2 млн переміщених осіб з України користуються тимчасовим захистом в ЄС, серед яких третина – діти.

Німецька влада зацікавлена у працевлаштуванні якнайбільшої частки українських біженців, однак не примушуватиме повертатися тих, хто не працює, з безпекових міркувань. Речниця МВС Соня Кок навела дані, згідно з якими після 24 лютого 2022 р. у Німеччину прибули 226 750 громадян України – чоловіків призовного віку, однак не всі з цих чоловіків є придатними для військової служби. За словами Кок, питання забезпечення цієї категорії тимчасовими проїзними документами в разі неможливості для них оновити паспорт України вирішується не на федеральному рівні, а перебуває в компетенції федеральних земель. 

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам відбувається щомісячно у два виплатні періоди, тож протягом місяця кошти отримують усі громадяни. У Мінсоцполітики переконують, що переселенцям, які не отримали кошти в першій половині поточного місяця, вони надійдуть на рахунки до кінця червня.

ШЛЮБ ОНЛАЙН

Днями у застосунку “Дія” пройшло успішне бета-тестування послуги реєстрації шлюбу. Першими закоханими, які одружилися, стали активіст, військовий, народний депутат Роман Лозинський і викладачка УКУ Світлана Кісільова. Загалом на бета-тестування послуги зареєструвалося 2 500 пар. Скоро одружитися онлайн за кілька кліків зможуть усі українці. У Міністерстві цифрової трансформації підкреслили, що цифрове свідоцтво про реєстрацію шлюбу автоматично підтягуватиметься у “Дію", а доставку фізичного документа можна буде замовити через Укрпошту або забрати самостійно у відділенні.

КІБЕРПОЛІЦІЯ ПОПЕРЕДЖАЄ

Про небезпеку вербування підлітків спецслужбами РФ для вчинення диверсій, зокрема підпалів автомобілів українських військовослужбовців, попередила кіберполіція. У червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких Росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. У Нацполіції рекомендують батькам інформувати підлітків про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів. Також батькам слід стежити за онлайн-активністю і колом інтернет-знайомств дітей та контролювати дотримання комендантської години. У разі отримання інформації про вербування необхідно повідомити поліцію за номером 102 або заповнити форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ЗИМИ

Складна ситуація внаслідок обстрілів росіянами української енергогенеруючої системи навряд чи на зиму стане іншою. “Змінити підходи” – це найпопулярніша порада для господарів та господинь на сьогодні. ЩО варто змінювати і на що змінювати – Укрінформ поспілкувався із тими, хто причетний до заморожувальних і заготівельних процесів. ЩО вони говорять про способи зберігання та ризики морозильних «закладок»? Читайте в добірці Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-