У Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям

У Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям

Укрінформ
У Польщі 1 липня набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям.

Сейм і Сенат ухвалили їх відповідно 15 і 22 травня, а 7 червня документ підписав президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Законом передбачено продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування і допомоги українцям, які прибули після повномасштабного вторгнення РФ.

Документом передбачається, що соціальна допомога за програмами "800+" (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і "добрий старт" (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

Читайте також: Польща на саміті оголосить про готовність навчального центру НАТО-Україна у Бидгощі

В уряді пояснюють запровадження такої вимоги як вирівнювання шансів усіх дітей на здобуття базової освіти. У Польщі діє гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тис. їх ходять у польські школи, решта дистанційно навчається в українських), і влада нарікає, що не може перевірити, яким чином ці діти навчаються. В уряді вважають, що завдяки цим заходам у польських школах у новому навчальному році додасться 60-80 тис. українських дітей.

Іншим важливим нововведенням є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі - з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього особі треба актуалізувати дані у базі PESEL UKR (ідентифікаційна система), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Водночас запроваджується нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL. Єдиним способом вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Читайте також: Туск переконаний, що безпекова угода з Україною буде підписана до саміту НАТО

Закон передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українських воєнних біженців у розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.

Як повідомлялося, у Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-