Українізація має бути досить суворою та реалізовуватися на рівні держави - Антін Мухарський

Українізація має бути досить суворою та реалізовуватися на рівні держави - Антін Мухарський

Ексклюзив
Укрінформ
Українізація нині більше тримається на волонтерах і представниках культури та мистецтва. Вона має свій ефект, але для більшого впливу потрібен комплексний, більш суворий підхід на рівні держави.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив письменник Антін Мухарський.

"Це складне й комплексне питання. Україна – це передусім дух, мова, історія, культура, через яку ми комунікуємо з усім світом. Переконаний, що тоді, коли на фронті йдуть бої за території, українізація – це битва за кожне серце, яку ми не можемо програти, й вона має відбуватися на рівні держави. Якщо ми програємо цю битву, то це місце однозначно займає Росія", – сказав Мухарський.

На його думку, нині українізація більше тримається на волонтерах, представниках культури та мистецтва, й вона має свій ефект, але для більшого впливу потрібен комплексний, більш суворий підхід на рівні держави.

"Звичайно, це моя суб'єктивна думка, але українізація має бути жорсткою та суворою. Вона має бути безумовною, й не виключаю, що, наприклад, від рівня володіння мовою та знання історії має залежати надання чи ненадання виборчого права. Має бути такий іспит. У нас же часто так, що хто досягнув 18 років, автоматично беруть участь у творенні держави, її майбутнього, часто не маючи уявлення ні про політичні процеси в країні, ні про перспективи свого вибору", – зазначив Мухарський.

На переконання письменника, аби повернути українців, які через війну виїхали в інші країни, слід насамперед створити відповідні умови, зокрема для малого та середнього бізнесу.

Читайте також: Сплеск української культури є реакцією на війну - науковець

"Багато українців вже відкрили власний бізнес у Європі. Українці дуже працьовиті, розумні та чесні. І коли вони бачать можливості чесно заробити, розвивати власну справу, то готові працювати цілодобово. І зараз вони піднімають економіку тієї ж Польщі чи Німеччини. Тому Україна має зробити ставку саме на таких людей, які можуть жити на самозабезпеченні, створюючи робочі місця, створюючи додану вартість продукту, розвиваючи малий і середній бізнес. Ми маємо назавжди викорінити олігархічну структуру", – додав український письменник.

За його словами, це створення держави на кшталт сучасної козацької, коли кожен її громадянин має зброю, "коня", прагне до вільного й чесного існування, готовий будь-коли стати на її захист.

Як повідомляв Укрінформ, цими вихідними у посольстві України в Анкарі влаштували день відкритих дверей у новій будівлі для представників української, кримськотатарської та інших діаспор, дипустанов інших країн, акредитованих в Анкарі, друзів України з числа громадян Туреччини. У заході взяв участь український письменник Антін Мухарський з дружиною Єлизаветою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-