ВЛК не може ігнорувати встановлені діагнози приватних лікарів - адвокат

ВЛК не може ігнорувати встановлені діагнози приватних лікарів - адвокат

Укрінформ
Військово-лікарська комісія не має права не враховувати діагнозів, встановлених приватним лікарем.

На цьому наголосила в ефірі Українського радіо адвокатка Оксана Міськів, розповідаючи про те, що варто знати військовозобов’язаним перед проходженням ВЛК, передає Укрінформ. 

«Навіть якщо це приватна клініка, вона має акредитацію та виконала ліцензійні умови. Відтак лікарі такої клініки відповідають кваліфікаційним характеристикам. Тому висновок лікаря приватної клініки має таку саму юридичну силу, як і висновок лікаря комунальної чи державної форми власності», - зазначила Міськів.

За її словами, «неврахування таких висновків – це пряма дорога на оскарження».

Також адвокатка роз’яснила, за яким принципом ВЛК визначає, хто придатний до служби у бойовій частині, а хто в небойовій. Зокрема, як приклад вона навела порядок визначення придатності до військової служби особи з гіпертонічною хворобою.

Читайте також: «Автоматом» не вийде: у Міноборони кажуть, що обмежено придатні мають повторно пройти ВЛК

«Там (у відповідному наказі - ред.) є три підпункти: А, Б і В. Якщо це встановлений діагноз гіпертонічної хвороби першої стадії – це є повна придатність до проходження військової служби. Якщо це гіпертонічна хвороба другої стадії, то такий військовозобов’язаний повинен отримати в своїй довідці запис про статтю 39Б і тоді він придатний до служби в небойових підрозділах. Гіпертонічна хвороба третьої стадії плюс супутні стани є основною для визнання особи непридатною для проходження військової служби. Такого військовозобов’язаного виключають з обліку з оформленням йому свідоцтва про хворобу», - зазначила Міськів.

За її словами, такий висновок про непридатність підлягає контролю обласній ВЛК при ТЦК і подальшому затвердженню штатної Військово-лікарської комісії. 

«Якщо людина має гіпертонічну хворобу першої стадії 39В, початкову стадію цукрового діабету 13В і хворобу зору 29В – усі статті з В, то особа буде визнана придатною. Не може йти мова про сукупність, тому що ВЛК визначає придатність за найвищим ступенем. Якщо буде хоч одна хвороба, яка підпадатиме під пункт Б, особа буде визнаною придатною для служби в небойових підрозділах, незалежно від того, чи має вона супутні хвороби чи ні. Так само і з непридатністю», - додала вона.

Також адвокатка звернула увагу, що із заявою про відстрочку від служби наразі слід з’являтися до ТЦК особисто.

Читайте також: У Міноборони розповіли, скільки українців оновили дані в ТЦК

«У постанові Кабміну № 560 від 16 травня 2024 року йдеться про те, що із заявою про відстрочку слід з’являтися до ТЦК особисто. Разом з тим попередня судова практика свідчить, що направлення документів поштою – також належний спосіб повідомлення. По 560-й постанові судової практики поки що немає. Тому наразі потрібно звертатися особисто і надати не лише медичні документи, а й заяву про надання відстрочки із нотаріально завіреною копією довідки МСЕК про встановлену групу інвалідності», - підкреслила вона.

Як повідомлялося, від 4 травня в Україні скасовано статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних.

Фото: ukr.radio

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-