Україна не видала Росії на обмін військового Шишимаріна, якого першим засудили за воєнний злочин

Україна не видала Росії на обмін військового Шишимаріна, якого першим засудили за воєнний злочин

Ексклюзив
Укрінформ
Перший засуджений за воєнний злочин – убивство мирного жителя у Сумській області –російський військовий Вадим Шишимарін досі відбуває покарання в Україні, хоча його хотіли обміняти.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

"Так, він в Україні", - сказав Бєлоусов, відповідаючи на запитання, чи відбуває Шишимарін покарання.

Стосовно того, чи хотіли росіяни його обміняли, Бєлоусов відповів, що це питання порушувалося, але Україна не видає Шишимаріна.

Читайте також: Суд змінив російському військовому Шишимаріну довічне на 15 років тюрми – ЗМІ

Загалом в Україні засуджені за воєнні злочини і відбувають покарання 17 російських військових.

При цьому Офіс генпрокурора виступає проти обміну засуджених російських військових за тяжкі воєнні злочини – убивства, зґвалтування тощо.

«У кожному випадку питання розглядається окремо. Коли б там не було наших людей, питання було б інше, а якщо ми розуміємо, що там наші люди, то це треба брати до уваги. Це складний процес, до якого залучені Служба безпеки, Головне управління розвідки, які безпосередньо займаються цими перемовинами. Я не виключаю можливості, що такі обміни потенційно можуть бути. Але, за загальними правилами, ми не обмінюємо саме тих, хто вчинив тяжкі злочини, бо це принципова позиція Офісу Генерального прокурора», - зазначив Бєлоусов.

Читайте також: МКС розслідує катування росіянами українських полонених

Як повідомлялося, у травні 2022 року Солом’янський районний суд Києва призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі для російського військового Вадима Шишимаріна за вбивство мирного жителя Сумщини.

У липні того ж року Київський апеляційний суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну з довічного на 15 років позбавлення волі.

Фото: Судовий репортер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-