Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 25

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 25

Укрінформ
Як отримати виплати до Дня Незалежності. Чим загрожує несплата штрафу від ТЦК.

У випуску:

  • Зеленський анонсував нові програми для допомоги українцям у час дефіциту електрики
  • Абітурієнти з ТОТ під час вступу складатимуть співбесіду лише з трьох предметів
  • Як дізнатися про наявність штрафу від ТЦК

  • Як отримати виплати до Дня Незалежності - роз'яснення ПФУ
  • На е-Карті для ветеранів доступна інформація про понад 9 тисяч послуг
  • Українці зможуть реєструватися в електронній системі охорони здоровʼя через “Дію”
  • Послугою лікування безпліддя за Програмою медгарантій цьогоріч скористалися 255 жінок
  • В Україні 30 тисяч квадратних кілометрів деокупованих територій безпечні від мін
  • У Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям

ПОДОЛАННЯ ЕНЕРГОКРИЗИ

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Кабінет Міністрів найближчим часом представить конкретику щодо програм, які допоможуть українцям під час дефіциту електрики та щодо стабілізації мобільного зв’язку. Він додав, що “зараз потрібен максимум можливостей забезпечити генерацію – створення нової децентралізованої генерації, і під це буде фінансовий ресурс”.

У регіонах вже підключили 18 із 91 когенераційних установок від USAID. В організації зазначили, що установки були передані 32 містам та двом університетам. Це дозволить забезпечити стабільне теплопостачання для понад 1 млн мешканців багатоквартирних будинків та близько 1000 соціальних об’єктів. Крім того, такі установки можуть забезпечувати резервне електропостачання до сусідніх лікарень, обʼєктів водопостачання та водовідведення.

ОСВІТА

У 2024 році Кабінет Міністрів збільшив державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів для забезпечення країни фахівцями за найбільш затребуваними спеціальностями на ринку праці. Розширення держзамовлення відбудеться у таких сферах: охорона здоров’я, воєнні науки, національна безпека і безпека державного кордону, транспорт та будівництво, легка промисловість та інші.

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій під час вступу до закладів вищої освіти проходитимуть співбесіди тільки з трьох предметів. Відсутність чіткого визначення кількості предметів у вступних випробуваннях дозволяло кожному закладу вищої освіти визначати цю кількість предметів самостійно, наголосив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він підкреслив, що це є порушення прав громадян щодо рівного доступу до освіти, і вжив необхідних заходів для вирішення проблеми.

Водночас вступники у ЗВО на бакалаврат зможуть подати до 15 заяв. Буде 5 пріоритетів, які можна буде обрати для бюджету, і 10 пріоритетів для вступу на контракт. Це все буде з 19 по 31 липня. Вступники вже мають свої результати і зараз активно готуються, щоб обрати свою програму для вступу наприкінці місяця, сказав заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький.

Що стосується аспірантів-контрактників, які вступили в аспірантуру у 2022-23 рр., то у жовтні вони складатимуть іспит для підтвердження рівня своїх знань та здатності займатися науковою діяльністю. Від 2022 року кількість аспірантів-контрактників суттєво зросла через війну та мобілізацію, а університети, зі свого боку, взялися збільшувати і роздувати обсяги контрактної аспірантури, що не було передбачено планово. Ці аспіранти мають і далі відстрочку, але складатимуть іспит на підтвердження рівня своїх знань, заявила секретарка Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Вже другий рік поспіль вступники до профтехів можуть подавати заяви на вступ онлайн. Для цього потрібно зареєструвати електронний кабінет на сайті vstup.edbo.gov.ua та подати електронні заяви. Електронні кабінети вступників до профтехів працюють з 25 червня до 31 жовтня. Докладна інструкція зі створення кабінету та подання заяв доступна 

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Про порядок здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України нагадали у Пенсійному фонді України. Механізм виплати допомоги, передбаченої законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, такий самий, як був у 2023 році. Пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошова допомога буде виплачена у серпні разом із пенсією – без додаткового звернення. Водночас ветеранам війни, які проходять службу або працюють та не є пенсіонерами, кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу/працюють, на підставі поданих заявок, у т.ч. через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером та не проходить службу або не працює, для отримання допомоги   потрібно подати до ПФУ заяву у довільній формі до 1 серпня поточного року. Якщо можливість подати заяву у зазначений термін відсутня, це можна зробити до 1 жовтня 2024 року.

У липні 2024 року виплати збільшаться у тих пенсіонерів, яким протягом місяця виповниться 70, 75 і 80 років. Головна умова – пенсія у людини не має бути вищою за 10 340,35 грн.

В Україні функціонує е-Карта для ветеранів війни, куди вже внесена інформація про майже 9,5 тис. послуг медичного та психологічного спрямування. Таку ініціативу реалізує Міністерство у справах ветеранів разом із представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні. На е-Карту внесена інформація про грошову й гуманітарну допомогу, працевлаштування, житлові та медичні програми, протезування, підтримку ментального здоров’я, адаптивний спорт, дозвілля тощо. Сервісом можна скористатися для швидкого пошуку потрібної послуги через смартфон або комп’ютер, зазначивши лише область або територіальну громаду. Наповнення розділів е-Карти інформацією про представників громадських об’єднань і приватного бізнесу за областями, районами та громадами триває.

Якщо особа отримала штраф від ТЦК і стосовно неї відкрито виконавче провадження, вона побачить про себе інформацію в Автоматизованій системі виконавчого провадження. «У разі, якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати арештом коштів на рахунках боржника, подальшим списанням коштів з цих рахунків, а також арештом майна з метою його подальшої реалізації. Особа може дізнатися чи відкриті відносно неї виконавчі провадження безпосередньо через АСВП, не відвідуючи при цьому відповідний орган державної виконавчої служби», - інформують у міністерстві юстиції.

Кабмін ухвалив постанову, яка дозволить відображати в “Дії” медичні дані пацієнтів. Користувачі застосунку зможуть зареєструватися чи авторизуватися в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). А також подати декларацію про вибір лікаря чи навпаки — припинити дію декларації. Крім цього, в застосунку можна буде вносити зміни до персональних даних, які зберігаються в ЕСОЗ. Зараз, щоб змінити номер телефону чи будь-яку інформацію про себе, потрібно їхати до лікаря або подавати звернення до НСЗУ. Надалі функціонал сервісу у міністерстві обіцяють розширити.

З початку року послугою лікування безпліддя методом екстракорпорального запліднення у межах Програми медгарантій скористалися 255 жінок, з яких 71 жінка вже завагітніла. Як зазначили у Нацслужбі здоровʼя, лікування безпліддя у цьому році було вперше включено у Програму медичних гарантій. Наразі цю послугу надають у 15 медзакладах, які мають договір з НСЗУ за відповідним пакетом, у Києві, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Рівненській областях. Держава сплачує за один цикл штучного запліднення понад 60 тис. грн. Загалом на лікування безпліддя у бюджеті Програми медгарантій на цей рік закладено понад 1,8 млрд грн. Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2024 року в Україні почала діяти Програма медичних гарантій на 2024 рік. У поточному році Програма медгарантій включає 44 пакети медичних послуг. На її реалізацію заплановано 158,7 млрд грн.

РОЗМІНУВАННЯ

В Україні на цей час уже 30 тис. кв км деокупованих територій визнані такими, що не містять доказів наявності забруднення вибухонебезпечними предметами, це більш як 17% від попередньої оцінки забруднення. Наразі найбільш забрудненими залишаються Херсонська, Харківська та Миколаївська області, де сумарно сталось понад 50% всіх інцидентів з вибухонебезпечними предметами серед цивільного населення, інформує Міністерство оборони України. Як повідомлялося, початково площу потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами деокупованих територій в Україні оцінювали в 174 тис. кв. км, із них 14 тис. кв. км – це водні акваторії.

ЗА КОРДОНОМ

У Польщі 1 липня набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям. Документом передбачено продовження до 30 вересня 2025 р. легальності перебування і допомоги українцям,  які прибули після повномасштабного вторгнення РФ. Соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи. В уряді вважають, що завдяки цим заходам у польських школах у новому навчальному році додасться 60-80 тис. українських дітей. Іншим важливим нововведенням є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі - з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Водночас запроваджується нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL. Єдиним способом вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України. Закон також передбачає скасування одноразової соціальної допомоги для українських біженців у розмірі 300 злотих, а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-