Укрінформ та фотографи Ліберови зняли документальний фільм «Кринки»

Укрінформ та фотографи Ліберови зняли документальний фільм «Кринки»

Відео
Укрінформ
Подружжя фотокореспондентів Костянтин та Влада Ліберови спільно з Укрінформом зняли документальну стрічку «Кринки». Зйомки відбувалися в зоні бойових дій – у селі на Херсонщині, від якого залишилися лише назва і місце на мапі.

Прем’єра стрічки – 11 липня о 18.00 на Ютуб-каналі Укрінформу.

Фільм повністю побудований на свідченнях військових, які, без перебільшення, пройшли справжнє пекло і повернулися живими. Зафільмувати події на Кринківському плацдармі вдалося подружжю фотокореспондентів Костянтину та Владі Ліберовим. Вони привезли з південного фронту унікальні кадри пекельних боїв, евакуації поранених на човнах, героїчної роботи операторів FPV-підрозділу Falcon, виживання у вщент зруйнованому селі бійців 126-ї окремої бригади ТРО 30-го корпусу морської піхоти ЗСУ.

Історія цього фільму цікава уже тим, що його взагалі могло і не бути. «У нас не було наміру відзняти фільм, адже це не наш профіль», – розповіла Влада Ліберова. Проте, провівши зі 126-ю бригадою місяць тяжких бойових буднів, фотографи зрозуміли, що світлин буде недостатньо, щоби передати весь героїзм і відобразити весь масштаб того, що відбувається. Тому Ліберови вирішили перейти до відеоформату, і це, як вони самі зазначають, – їхня перша спроба.

Читайте також: Вийшов шостий документальний фільм із циклу «Воєнна розвідка України»

«Для нас із Костею, перш за все, цей фільм – про абсолютний героїзм людей, про яких незаслужено не розповідають», – акцентує Влада Ліберова. «Ключові герої фільму – це добровольці, в яких було абсолютно інше життя до 24 лютого, які самостійно прийшли до військкомату, самостійно всьому навчались і добровільно взяли на себе величезний тягар», – зазначає співавторка стрічки.

Продюсерка фільму, керівниця головної редакції «Мультимедіа» Укрінформу Галина Стасєва розповіла, як усе почалося, – з проєкту «Станція Краматорськ». За її словами, програма, в якій головні герої – діючі військові, а ведучі – одні з найпотужніших фотокорів країни, яким глядач довіряє, отримала дуже позитивні відгуки аудиторії. Кількість переглядів свідчила, що такий проєкт зараз не просто на часі, а вкрай необхідний.

«Коли у перервах між зйомками «Станції Краматорськ» ведучі Ліберови зібралися на фронт висвітлювати війну, я попросила їх, крім фотографій, записувати короткі трихвилинні відео на кшталт «три питання з окопу», – розповіла Стасєва. Утім, обмежитися трьома хвилинами відео на війні виявилось нереальним завданням. Натомість фотографи привезли з фронту понад 600 Гб унікального відеоматеріалу.

«У кожному кадрі містилася потужна енергетика, відверті розповіді військових про смерть довкола них, впереміш із неперевершеним тонким почуттям гумору наших воїнів – це той магнетизм і та прихована сила, завдяки яким бійці тримають фронт у зовсім нерівних умовах, при значному переважанні противника у кількості», – ділиться враженнями продюсерка.

Більше десяти годин відзнятого матеріалу буквально пропустила крізь себе режисерка Ольга Дмитренко. «Я переживала разом з воїнами кожен драматичний момент», – розповіла вона. Вибудувати структуру і охопити найважливіше з того величезного обсягу відео, за її словами, було вкрай важко і хотілося видати буквально все. «Але, на жаль, формат документального фільму має певний хронометраж, і щоб утримувати увагу глядача, потрібно було вибрати лише динамічні, кульмінаційні кадри. Сподіваюся, мені це вдалося», – підсумувала режисерка.

Унікальність фільму – у його непідробному реалізмі. Усі кадри – з життя бійців на передовій. В особливо небезпечних місцях фотографи вдавалися до зйомок дроном. Жодних професійних відеокамер, операторів, помічників чи сценаристів не було задіяно. У картини нульовий бюджет. Частина відео відзнята на звичайні телефони самими військовими на позиціях, і саме в цьому – його найбільша цінність.

«Кринки» побудовані на коротких розповідях воїнів. Як це – воювати по горло у воді, форсувати Дніпро під прицільним ворожим вогнем, маскувати позиції там, де фактично нічого немає, навіть руїн від будинків, залежати цілковито від операторів дронів, які доставляють воду та їжу для життя, – про все це з перших вуст розповідають ті, хто мужньо виконував військові накази, обороняючи невеликий шматочок української землі – плацдарм «Кринки», село, якого вже немає.

Як по крихтах і під обстрілами збирався матеріал до фільму, як починалася історія і у що вона зрештою переросла – Костянтин та Влада Ліберови розповіли у вступному слові перед початком закритого допрем’єрного показу стрічки. Перед присутніми виступили також гендиректор Укрінформу Сергій Череватий та продюсерка фільму Галина Стасєва.

Читайте також: На евакуацію є 5-7 хвилин: як працюють «Білі янголи»

Серед гостей  показу були військовослужбовці та військове керівництво 220-го батальйону 126-ї бригади ТРО,  громадські і політичні діячі України.

На заході Ліберови також презентували фотовиставку зі світлин, відзнятих на півдні під час операцій на лівому березі Дніпра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-