У Скарбниці музею історії України відбулося спецпогашення марки «Скарби Криму. Повернення»

У Скарбниці музею історії України відбулося спецпогашення марки «Скарби Криму. Повернення»

Фото
Укрінформ
У Скарбниці Національного музею історії України відбулася церемонія спецпогашення нової поштової марки «Скарби Криму. Повернення», випущеної Укрпоштою в рамках проєкту «Власна марка».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми надзвичайно тішимося з того, що наші колеги проявили інтерес та сприяли тому, що сьогодні на світ з'явилася спеціалізована марка. Марка, яка ввійшла в колекції на багато років не тільки українських, а і світових поціновувачів філателістичної мініатюри, та яка стала ще одним додатковим, але вкрай важливим і потрібним інструментом проголошення тих засад, на яких ми зараз стоїмо. Засад важливості культури, необхідності уваги до неї і звичайно здійснення всіх тих кроків, які сприяють її збереженню», - сказав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він зазначив, що культурна спадщина потребує не тільки охорони, а й її використання. За його словами, її треба використовувати задля промоції, освіти, підвищення культурного рівня та досліджень.

«Але це все надзвичайно широкий процес, пов'язаний з видавничою діяльністю, зі зйомками фільмів, документальних, навіть художніх, з проведенням наукових форумів і багато-багато чого іншого, але у тому числі і використання такого унікального, але в той же час і ефективного інструменту, як пропаганда елементів культурної спадщини», - відзначив Карандєєв.

Читайте також: Укрпошта відкрила в Одесі сучасний сортувальний термінал

Випуск тематичного поштового набору «Скарби Криму. Повернення», виконаний за проєктом «Власна марка». Він міститиме номерний марковий аркуш із 9 марок та художній конверт формату С6 зі спецпогашенням. Кількість наборів обмежена – всього 565 примірників, що відповідає кількості експонатів виставки.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський зазначив, що марки не випускають великими тиражами, «тому що як скарби дуже рідкі, так і марки мають бути певною рідкістю».

«Сьогодні ми кажемо про повернення скарбів на територію України, але хочеться вірити, що це повернення буде в усіх сенсах цього слова, і у нас ще буде можливість дійсно побачити ці скарби на території повернутого в Україну Криму. Тому нам дійсно дуже приємно, що ми маємо можливість долучитись до цієї події», - сказав він.

Читайте також: Укрпошта оголосила про випуск марки «Україна - Мати»

Як повідомлялося, у Скарбниці Національного музею історії України 5 липня розпочав роботу виставковий проєкт «Скарби Криму. Повернення».

Урочиста церемонія спецпогашення нової поштової марки “Скарби Криму. Повернення” / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

У червні 2023 року Україна здобула перемогу в міжнародному правовому полі, коли Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення на Батьківщину 565 предметів з виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря», що експонувалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж 19-21 ст. під час археологічних досліджень Криму.Артефакти, відомі як «скіфське золото», повернулися в Україну після майже 10-річної суперечки з Росією у листопаді 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-