Як комунікувати з людьми, які перебувають у вразливому психологічному стані

Як комунікувати з людьми, які перебувають у вразливому психологічному стані

Поради
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська поділилася основними правилами поведінки з людьми, які через стрес і трагічні події перебувають у вразливому психологічному стані.

Про це перша леді повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

Насамперед, за її словами, йдеться про будь-які стани, набуті внаслідок, трагічних подій чи тривалого стресу. Це депресія, емоційне вигорання, посттравматичний стресовий розлад тощо.

Як зазначила Зеленська, «більшість людей, які мають проблеми, пов’язані з ментальним здоров’ям, це усвідомлюють. Вони можуть перебувати у психотерапії чи використовувати медикаментозне лікування. І тому їм особливо прикро бачити, як колеги перешіптуються за спиною, або ж чути репліки на зразок «Тобі лікуватися треба».

Тому перше правило, яке є основою нормального спілкування, - не стигматизувати і не засуджувати, підкреслила дружина Президента.

«Однак, якщо йдеться про взаємодію з людьми, які мають тимчасові труднощі, пов’язані з ментальним здоров’ям, правило особливо актуальне, бо опинитись у вразливому стані може будь-хто з нас», - наголосила вона.

Як зауважила Зеленська, «часто саме за осудом маскується страх, який люди не усвідомлюють: «А раптом це станеться і зі мною?».

Читайте також: Психологічний стан українців поліпшився порівняно з початком повномасштабної війни

«Тож, якщо ваша близька людина, наприклад, у депресії, а ви через це почуваєтеся розгубленим або навіть розлюченим, найкраще рішення – звернутися за консультацією до фахівця», - закликала Зеленська.

За її словами, фахівець надасть рекомендації, як взаємодіяти з людиною, а не «рятувати» її, та «поводитись так, щоб усім було максимально комфортно».

Читайте також: Безбар’єрність, гендерна рівність і ментальне здоров’я - у МКІП дали рекомендації закладам культури

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська на полях саміту НАТО у Сполучених Штатах Америки обговорила з дружиною нового прем'єр-міністра Великої Британії Вікторією Стармер підготовку фахівців у сфері ментального здоров'я.

Фото: freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-