Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 26

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 26

Укрінформ
Ситуація в енергетиці має покращитися з 20-х чисел липня. За роботу під інтенсивними обстрілами працівники зможуть отримувати надбавку.

У випуску:

  • До декларації G7 щодо гарантій безпеки для України доєдналися 32 країни
  • Які системи ППО отримає Україна: у Міноборони розповіли про результати саміту НАТО
  • Ситуація в енергетиці має покращитися з 20-х чисел липня – Шмигаль
  • Уряд дозволив проводити обстеження зруйнованого житла на території
  • активних бойових дій
  • За роботу під інтенсивними обстрілами працівники зможуть отримувати
  • надбавку
  • Уряд змінив умови надання іпотечних кредитів учасникам АТО та
  • переселенцям
  • Наказ МОН щодо загальної середньої освіти доопрацюють з урахуванням
  • потреб учнів на ТОТ
  • Не встиг оновити облікові дані через хворобу: у Міноборони розповіли, чого очікувати після 17 липня
  • Поради, які полегшать стан у спеку

ДОПОМОГА ПАРТНЕРІВ

До Вільнюської декларації G7 щодо гарантій безпеки для України доєдналися 32 країни. Це 32 країни, з якими ми підписали або в процесі, або підпишемо двосторонні договори щодо наших гарантій безпеки. Вже 23 країни мають з Україною відповідні договори. Там все: від грошей до зброї, від гуманітарної допомоги до відновлення, кібербезпека, ППО тощо, заявив Президент Володимир Зеленський. Приблизна сума цих договорів – 38 млрд дол.

За результатами 75-го саміту НАТО у Вашингтоні Україна отримає 5 новітніх батарей протиповітряної оборони, зокрема, 4 батареї Patriot та 1 батарею Samp/T від США, Німеччини, Румунії, Нідерландів та Італії та десятки тактичних систем протиповітряної оборони. США, Канада, Норвегія, Іспанія, Велика Британія та інші союзники додатково нададуть десятки тактичних систем протиповітряної оборони: NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard. Загалом у рамках підписаних двосторонніх договорів на найвищому рівні, Україна отримає як військову, так і фінансову допомогу на сотні мільйонів доларів.

СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГЕТИЦІ

Наразі через аномальну спеку споживання електроенергії в Україні сягнуло максимуму та суттєво перевищує потужність доступної генерації, повідомляє НЕК "Укренерго". Ситуація у сфері енергетики має покращитися з 20-х чисел липня цього року, поінформував Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. «Продовжуємо децентралізацію енергетики. Маємо програми підтримки для домогосподарств, ОСББ, малого та середнього бізнесу, великого бізнесу, аби всі могли встановити додаткову генерацію. Це і сонячні панелі, і вітряки, і міні-ТЕЦ. Даємо гранти та пільгові кредити. Разом вистоїмо»,- наголосив Шмигаль.

Водночас НЕК «Укренерго» попереджає про російські фейки щодо «тотальних блекаутів». Якщо ви бачите у телеграм-каналах або в інших соцмережах заклики підключитися до мобільних додатків з логотипом «Укренерго» з «новою системою відключень електроенергії» або, що «скоро буде тотальний блекаут» – ви бачите фейк чи російське ІПСО. Не існує ніякої «нової системи відключень», справжній графік обмежень може опублікувати на своїй офіційній сторінці тільки ваш обленерго. Будь-яких додатків з «персональними сповіщеннями» та якогось поділу країни на «зони відключень» теж немає. В Укренерго закликали послуговуватися тільки офіційними джерелами інформації та надали відповідний перелік.

Водночас експорту електроенергії в Україні не проводиться і його поки що не планується проводити. Про це заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник, відповідаючи на питання щодо міфів про те, що нібито Україна продає струм за кордон. У Міненерго закликали побутових споживачів послуговуватися лише офіційною інформацією, яка розміщується на офіційних сайтах. Загалом у енергосистемі України залишається досить складна ситуація. Наразі в Україні відмічають збільшене енергоспоживання. Щоб його покривати, на сьогодні передбачається імпорт зі Словаччини, Румунії, Молдови, Польщі. Також залучається аварійна допомога — щоб застосувати всі можливі потужності для покриття внутрішнього попиту.

У Міністерстві енергетики висловили сподівання, що на осінь Україна вже матиме збільшені потужності для того, щоб можна було імпортувати більшу кількість електроенергії, так як є певні технічні пропускні спроможності щодо імпорту електроенергії.

У свою чергу НЕК "Укренерго" завчасно купуватиме електрику у бізнесу, який будуватиме розподілену генерацію. "Укренерго буде на 5 років купувати в нових електростанцій послуги збалансування, по суті, енергосистеми. Ми будемо укладати контракт з іще не побудованими електростанціями на 5 років уперед. Ми будемо зобов'язуватись за визначеною на аукціоні ціною викуповувати у них послугу збалансування", – запевнив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

УРЯД ПІКЛУЄТЬСЯ ПРО ГРОМАДЯН

Уряд виділив додаткові 1,9 млрд грн на відновлення теплопостачання Харкова. Це кошти в межах гранту від Світового банку. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що на цю суму закупатиметься необхідне обладнання та будуть проведені роботи, аби жителі міста взимку мали тепло у власних оселях. Триває робота над посиленням захисту енергетичних об’єктів та відновленням роботи ТЕЦ. Від початку року уряд виділив Харківщині додаткові 12,1 млрд грн. Майже 6 млрд грн було виділено на будівництво фортифікаційних споруд. Додаткові 2,5 млрд грн для проходження опалювального сезону, з яких 2 млрд конкретно для міста Харкова, 1,7 млрд грн - на відновлення житла людей, медичних та освітніх закладів. Шмигаль нагадав, що для підтримки економіки регіону у квітні уряд ухвалив рішення про зниження податкового навантаження на підприємців, які продовжують працювати в Харківській області.

Кабінет міністрів дозволив проводити обстеження зруйнованого житла на території активних бойових дій для отримання власниками компенсації. До цього часу не було можливим проводити комісійне обстеження та фіксацію знищених війною об’єктів на території активних бойових дій. У Мінреінтеграції пояснюють, що відтепер за рішенням уповноваженого органу та з урахуванням безпекової ситуації відповідна комісія може проводити обстеження знищених об’єктів на території активних бойових дій, на якій функціонують державні електронні інформаційні ресурси. Складений за результатами обстеження комісією акт власники таких об’єктів зможуть використати для отримання компенсації за знищене житло за програмою єВідновлення.

Станом на середину липня до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, подано понад 4,5 тисячі заяв. Заступниця керівника ОП Ірина Мудра зауважила, що загалом у Реєстрі буде 44 категорії. Зараз запущено приймання заяв по одній - щодо знищеного житлового майна. Очікується, що реєстр зможе приймати заявки по всіх категоріях до кінця року.

За роботу під інтенсивними обстрілами особи, які працюють з державними електронними інформаційними ресурсами під час інтенсивних обстрілів на територіях активних бойових дій, матимуть право отримувати додаткову надбавку. Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2023 р. Кабмін ухвалив рішення про підвищення заробітної плати особам, які працюють в умовах інтенсивних обстрілів. Зокрема, для працівників передбачається можливість збільшити вдвічі розмір надбавки за роботу під час інтенсивних обстрілів на територіях, де ведуться активні бойові дії, в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувались обстріли. Перелік робіт, за які виплачується така надбавка, визначатиме начальник ОВА.

Уряд змінив умови надання іпотечних кредитів учасникам АТО та переселенцям. Зокрема, змінами передбачено, що позичальниками кредиту можуть бути виключно громадяни України. Також визначено, що об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок за умови, що такий багатоквартирний або одноквартирний житловий будинок прийнято в експлуатацію не більш як 50 років тому (до змін - не більше ніж 35 років) чи реконструйовано не більш як 35 років тому (до змін - не більше ніж 25 років тому). Змінами закріплено нормативну площа житла на сімʼю з однієї особи (одинока особа) чи сімʼю з двох осіб у 52,2 кв. м та додатково 21 кв. метр - на кожного наступного члена сімʼї. Крім того, уточнено механізм розподілу бюджетних коштів між категоріями кандидатів тощо.

Наказ МОН щодо загальної середньої освіти допрацюють з урахуванням потреб учнів на ТОТ. Одне з ключових положень наказу передбачало, що основною формою здобуття загальної середньої освіти має бути очна (денна) форма. Однак для учнів із ТОТ необхідно передбачити дистанційну форму навчання. У документі буде врахована реальна ситуація на тимчасово окупованих і прифронтових територіях, а також освітні потреби дітей з-поміж ВПО. Положення нового наказу матимуть на меті зберегти доступ дітей із ТОТ до української системи освіти. Крім того, документ буде спрямований на збереження кадрового складу вчителів. Адже досить багато освітян працюють у школах, де учні здобувають освіту за дистанційною формою. Будуть враховані й інші пропозиції. Як повідомляв Укрінформ, очільник МОН Оксен Лісовий заявляв, що в Україні понад пів мільйона дітей навчаються дистанційно.

МІНОБОРОНИ РОЗ’ЯСНЮЄ

У зв'язку з поширенням неточної інформації у деяких Телеграм-каналах та інших інформаційних ресурсах щодо штрафів за оновлення даних без проходження військово-лікарської комісії Міноборони України роз’яснює. Законодавством України передбачено окремі види військового обов'язку, зокрема оновлення даних та проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби, зазначили у міністерстві. У Міноборони підкреслюють, що при поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Як повідомляв Укрінформ, свої дані вже оновили 4,1 мільйона військовозобов'язаних українців.

У Міноборони наголошують, що наразі законодавством не передбачено продовження терміну оновлення військово-облікових даних для особи на період лікування або через інші обставини. Але подібні адмінсправи люди, які хворіли, зможуть оскаржити у суді, надаючи підтверджуючі документи.

Водночас директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк заявив, що законодавством України наразі не передбачена процедура автоматичного накладання штрафів на людей. Повноваження про накладання штрафів мають виключно ТЦК та СП. Представник МОУ заявив, що не всі громадяни, які оновили облікові дані, будуть призвані на військову службу.

ЧУТЛИВІ ТЕМИ

У рідних українських полонених виманюють персональну інформацію через соцмережі. Російські розвідслужби створили так звані «громадські організації», які розповсюджують в інтернеті інформацію про військовополонених та стверджують, що можуть отримати доступ до місць утримання. Таким чином російські спецслужби отримують важливу інформацію для подальшого маніпулювання та тиску на сім’ї полонених: виписки зі службових розслідувань, персональні дані, фотографії побратимів тощо. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає родини не передавати невідомим особам та «організаціям» персональні документи та будь-яку інформацію про рідних, що перебувають у російській неволі.

В Україні розроблено Пам’ятку щодо особливостей обробки та захисту персональних даних осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. Пам'ятка призначена для використання слідчими, прокурорами, суддями, правозахисниками у практичній діяльності з метою оптимізації процесів розслідування та судового переслідування на національному та міжнародному рівнях. Питанням захисту персональних даних у розрізі сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, ніхто не займався, і для нас було принципово важливим підняти це питання на рівень відповідної пам’ятки, яка допоможе відкрити очі на багато питань, які виникають під час роботи з постраждалими, сказав на презентації голова ГО «UA Experts» кандидат юридичних наук Сергій Ніжинський.

Як вижити у спеку. Повний путівник з порадами у спекотному липні-2024 від Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-