Мінреінтеграції реалізує три проєкти, які забезпечать понад 3 тисячі квартир для переселенців

Мінреінтеграції реалізує три проєкти, які забезпечать понад 3 тисячі квартир для переселенців

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно з міжнародними партнерами реалізують три житлові проєкти, які забезпечать понад 3 тисячі квартир для внутрішніх переселенців.

Про це йшлося під час наради з питань житла для внутрішньо переміщених осіб під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, передає Укрінформ із посиланням на Мінреінтеграції.

Зокрема йшлося про проєкт із покращення житлових умов ВПО на сході України. Він реалізується Кредитною установою для відбудови (KfW) і Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

Проєкт передбачає будівництво або реконструкцію 43 об’єктів із загальною кількістю 2 тисячі квартир.

У них планується розмістити майже 6 тисяч ВПО і громадян вразливих категорій. Цей задум втілюють у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській і Чернівецькій областях.

Ще одна ініціатива реалізується спільно із Кредитною установою для відбудови (KfW) та Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ).

Вона передбачає підготувати 220 квартир для 625 ВПО у Дніпропетровській, Львівській, Харківській і Хмельницькій областях.

Третім проєктом, який Мінреінтеграції втілює з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, є пільгове іпотечне кредитування ВПО за рахунок коштів гранту.

Його надає уряд Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW).

Згідно з програмою, сім’ї переселенців можуть придбати житло у кредит за найнижчою в Україні ставкою 3% на рік.

Як зазначили у Мінреінтеграції, кредити надаються на строк до 30 років із початковим внеском 6% від вартості житла. В межах програми планується надати 1094 квартири для розміщення понад 2,5 тисячі ВПО. Географія проєкту - вся підконтрольна Україні територія.

Читайте також: Українські біженці у Британії ризикують залишитися без житла чи потрапити в експлуатацію - Червоний Хрест

За підсумками реалізації зазначені ініціативи мають забезпечити майже 3,3 тисячі квартир для розміщення понад 9 тисяч ВПО. Загальний обсяг фінансування цих проєктів становить близько 140 мільйонів євро.

За словами Верещук, «у межах проєктів міжнародної технічної допомоги Мінреінтеграції реалізує декілька житлових проєктів, спрямованих на забезпечення житлом ВПО. Вони дійсно дієві та результативні».

Вона закликала всі міністерства активно шукати можливості, які дозволять забезпечити житлом тих, хто змушений був виїхати з небезпечних територій.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам АТО та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил на придбання житла.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-