Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 27

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 27

Укрінформ
Нацбанк починає вилучати з обігу старі купюри номіналом 500 гривень. Запрацювала гаряча лінія з питань енергетики.

У випуску:

  • У Генштабі пояснили, як відбувається рекрутинг добровольців за письмовими згодами командирів
  • Непридатними до служби зараз визнають близько 10% серед раніше обмежено придатних 
  • Філії ДП «Документ» поновили прийом заяв на оформлення паспортів для чоловіків за кордоном
  • Студенти-контрактники зможуть отримати від держави грант на навчання
  • В Україні затверджено нову форму автобусного квитка
  • В Україні запрацював чатбот для пошуку безбар’єрних локацій
  • Нацбанк починає вилучати з обігу старі купюри номіналом 500 гривень
  • Запрацювала гаряча лінія з питань енергетики
  • Автономне електроживлення: вибираємо потрібний пристрій
  • Мобільних операторів зобов’язали збільшити роботу мереж в умовах блекауту із 4 до 10 годин
  • У програмі добровільного повернення з Чехії можуть узяти участь літні та тяжкохворі люди
  • Росіяни на ТОТ створили "спеціальний" фонд відібраного житла – Центр нацспротиву
  • Москва прагне заполонити тимчасово загарбану територію "козаками" з нагаями – ЦНС

МОБІЛІЗАЦІЯ

До Українського легіону в Польщі набиратимуть через консульські установи. Українські добровольці, яких буде набрано до української армії на підставі українських законів у консульських установах України, пройдуть базовий вишкіл на одному з полігонів Польщі, їх навчатиме польська армія, зазначив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський і додав, що після проведення вишколу в Польщі українські військові виїжджатимуть в Україну для участі в бойових діях і матимуть право на повернення до РП. Це дуже важливо, щоб після завершення військової служби вони могли повернутися туди, звідки поїхали і де вони залишили свої сім’ї, констатував Залевський.

У Генштабі надали опис порядку залучення добровольців за призовом під час мобілізації за письмовими згодами від командирів військових частин. Громадяни України за допомогою онлайн-платформ з пошуку роботи Lobby X, Work.ua, Robota.ua та “OLX робота” через ТЦК та соцпідтримки або рекрутингові центри видів (родів) військ та центри рекрутингу при ЦНАП отримують інформацію щодо вакантних посад і, за результатами співбесіди з представниками військових частин, дістають письмові згоди від командирів військових частин пріоритетного комплектування для призову по мобілізації. Після отримання письмової згоди від командира військової частини, яка включена до переліку пріоритетних, кандидат (доброволець) звертається до ТЦК, в якому проходить заходи професійно-психологічного відбору, ВЛК та направляється до навчальних військових частин ЗСУ для базової загальновійськової підготовки, після завершення якої направляється для подальшого проходження військової служби виключно до військових частин відповідно до письмової згоди.

Обмежено придатні до військової служби громадяни повинні пройти повторне обстеження протягом 9 місяців. Наразі серед обмежено придатних лише 10% громадян є непридатними, які в подальшому будуть звільнені з військової служби, повідомив начальник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ, полковник Роман Горбач.

Закордонні філії ДП «Документ» відновили прийом заяв-анкет на оформлення паспортних документів для чоловіків. Подати заяви-анкети на оформлення паспортних документів можна у 7 країнах Європи. 

У МВС пояснили, що для отримання послуг необхідно здійснити верифікацію через застосунок "Резерв+" за допомогою QR-коду. Підтвердження наявності чинних військово-облікових документів є обов’язковим. 

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

З 1 липня 2024 р. Пенсійний фонд України проводить виплату одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України, або членам їхніх сімей.

Наразі на порталі "Освіта для ветеранів" зібрано близько 300 можливостей здобути освіту. Людина з будь-якої точки України може зайти на портал і знайти можливості поруч із собою. Окрім інформації щодо навчання, на порталі є позначки, наскільки заклад освіти, який пропонує програму для навчання ветеранів, відповідає вимогам інклюзивності та безбарʼєрності, зокрема, наявність ліфтів, пандусів, позначок і написів шрифтом Брайля.

Нещодавно уряд ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту з надання державного гранту на навчання студентам на контрактній формі навчання. Розмір гранту залежатиме від отриманого балу Національного мультипредметного тесту. Отримати гроші можна буде через “Дію”. Упроваджується принцип “гроші ходять за студентом”. Це революційний крок для української системи вищої освіти. Цього року вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті – від 15 тис. грн і більше щорічно протягом навчання.

Із 19 жовтня в Україні на автобусних маршрутах загального користування буде діяти квиток нового зразка, який міститиме інформацію про маршрут, вартість, номер квитка, час відправлення і прибуття рейсу, дані про перевізника та оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду (якщо така працює), дані про страхування. Також має бути вказано термін дії квитка у разі, якщо на маршруті є автоматизована система обліку.

В Україні запрацював чатбот “Доступно!”, який допоможе маломобільним людям знайти безбар’єрні локації поблизу. Він підказує розташування різних об’єктів – закладів, де надають соціальні та адмінпослуги, медичних та освітніх установ, зон відпочинку, укриттів тощо, – скористатися якими зможуть люди з обмеженими можливостями. Якщо поділитися своєю геолокацією або ввести назву населеного пункту вручну, чатбот запропонує найближчі безбар’єрні об’єкти. Отримати поради чатбота “Доступно!” можна у Viber та в Телеграмі.

Нацбанк оголосив про початок вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 рр. із 1 серпня 2024 року. Водночас 500-гривневі купюри старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно спеціально обмінювати.

ЕНЕРГЕТИКА

20 липня почала працювати урядова гаряча лінія 15-49 “СТРУМ” у рамках реалізації урядом комплексу дієвих заходів для підтримки української енергетики й кожного українця та підготовки до надважливого осінньо-зимового періоду. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, метою запровадження телефонної лінії “СТРУМ” є забезпечення українців необхідною та доступною інформацією про можливості підключення альтернативних джерел енергії, отримання державної фінансової підтримки, детальних консультацій та розв’язання проблемних питань із встановленням та підключенням обладнання.

Галущенко наголосив на важливості розвитку розподіленої генерації, оскільки її впровадження надасть можливість забезпечити енергонезалежність українців та локальні потреби в генерації і в цілому енергетичну безпеку України. У зв’язку з цим уряд прийняв низку важливих рішень і фінансових програм для стимулювання розвитку розподіленої генерації, зокрема схвалив стратегію розвитку розподіленої генерації до 2035 року.

Водночас Європейський Союз у межах програми Ukraine Investment Facility (UIF), яка є частиною плану Ukraine Facility, надасть 100 млн євро НЕК "Укренерго" для реконструкції системи передачі електроенергії.

Українські банки почали видавати перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”. Сенс Банк видав перший кредит на придбання та встановлення українським виробником сонячної електростанції потужністю 1 МВт.

З 20 липня також запрацюють програми безвідсоткового кредитування для громадян і розширення програми “Доступні кредити 5-7-9%” стане доступним для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів. Щоб скористатися програмою пільгового кредитування “Доступні кредити 5-7-9%”, керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за цією програмою, та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Відтепер усі ОСББ, які беруть участь у програмі ”Енергодім” та не завершили проєкт, отримають додаткові +20% до суми гранту на будівельні роботи (раніше такі умови були передбачені для перших 500 учасників).

Як повідомлялося, за програмою “ГрінДім” ОСББ можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.

Автономне електроживлення: вибираємо потрібний пристрій. Попит на автономні пристрої енергоживлення в Україні зріс у десятки разів. Постійні відключення електрики, перебої в мобільному зв'язку та інтернеті змушують українців пристосовуватися до нових реалій життя та запасатися автономними джерелами енергії. Через постійні обстріли енергоінфраструктури попит на генератори, зокрема, за даними мережі ТЦ "Епіцентр", за останній місяць зріс майже в 10 разів. Звісно, в умовах такого шаленого попиту та дефіциту особливо вибирати не доводиться. Проте, варто розуміти, для яких потреб служить той чи інший пристрій автономного живлення. Тож нумо розбиратися.

ЗВ’ЯЗОК

Держслужба спецзв’язку та захисту інформації зобов’язала мобільних операторів до 1 лютого 2025 року забезпечити роботу мереж під час планового, аварійного або вимушеного відключення електропостачання упродовж 10 годин.

Водночас для мобільних операторів спростили заживлення базових станцій. Зокрема, для операторів системи розподілу електроенергії встановлений строк збільшення величини дозволеної до використання потужності базових станцій мобільного зв’язку на рівні 21 календарного дня. Для надання послуг із приєднання будуть використовуватися оптимальні технічні рішення.

19 липня ряд організацій в Україні та світі зіштовхнулися з проблемою запуску комп’ютерів, які функціонують на операційній системі Microsoft Windows та використовують програмне забезпечення CrowdStrike Falcon. Державна служба спецзв’язку та захисту інформації надала інструкцію для швидкого відновлення роботи IT-системи у разі технічних проблем.

Ще один важливий аспект — боротьба з ворожою пропагандою. На Донецьку, Миколаївську, Херсонську та Запорізьку області поширили систему телерадіомовлення, що зможе блокувати ворожі радіоелектронні сигнали.

ПОВЕРНЕННЯ УКРАЇНЦІВ

Онлайн-платформа для повернення українців з-за кордону “Україна - це Дім” починає роботу під егідою УВКБ – МЗС України. Платформа надаватиме переміщеним особам і сім’ям перевірену й актуальну інформацію, яка допоможе їм ухвалити поінформовані рішення щодо можливості повернення до України.

Участь у пілотному проєкті добровільного повернення українців на Батьківщину, який нещодавно був запущений у Чехії, можуть узяти люди похилого віку та ті, хто має серйозні проблеми зі здоровʼям.

ТОТ

Спеціальний житловий фонд так званого ”безхозного” житла колаборанти створили на тимчасово окупованих територіях Херсонщини. Фонд створюється з метою відібрати нерухомість у їх законних власників. Критерієм для визначення “безхозності” є відсутність господарів удома впродовж кількох місяців, повідомив Центр національного спротиву.

Сподіваються на “віджате” житло – у так званій “ЛНР” зростає кількість мігрантів. Лише за останні два місяці їх зареєстрували понад 7 тис. Це представники віддалених регіонів Росії та громадяни країн Середньої Азії, які не змогли облаштувати життя у РФ. Більшість приїздять із родинами, повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Російська влада прагне перетворити захоплені українські території на "історичні" псевдокозацькі землі за участі московської церкви. Росіяни створюють мережу псевдокозацьких осередків на тимчасово окупованих територіях при "всеросійському козацькому русі". Курує процес формування декоративних осередків росіянин Віталій Кузнєцов, якого російська пропаганда називає отаманом. Також участь у вербуванні бере російська церква, повідомив Центр національного спротиву. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-