У деклараціях екскерівника держпідприємства виявили недостовірні відомості на понад ₴16 мільйонів

У деклараціях екскерівника держпідприємства виявили недостовірні відомості на понад ₴16 мільйонів

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларації, подані колишнім директором державного підприємства, і встановило недостовірні відомості на понад 16 млн грн.

Про це повідомила пресслужба НАЗК, передає Укрінформ.

"Національне агентство з питань запобігання корупції за результатами повної перевірки декларацій за 2021 та 2022 роки, поданих колишнім директором ДП "Головний навчально-методичний центр Держпраці", встановило недостовірні відомості на 6,6 млн грн (у декларації за 2021 рік) та 9,5 млн грн (у декларації за 2022 рік)", - ідеться в повідомленні.

Під час перевірки було встановлено, що дружина ексдиректора під час першого року повномасштабної війни стала власницею трьох об’єктів нерухомості у Чорногорії вартістю 270 тис. євро (еквівалент майже 8,8 млн грн). Один з обʼєктів через місяць після купівлі вона продала громадянинові РФ за 77 тис. євро (еквівалент майже 3 млн грн).

Читайте також: В Україні викрили схему з розкрадання ₴138 мільйонів, виділених на армію

Того ж року жінка стала власницею автомобіля Audi Q8 за 1,25 млн грн, який був придбаний продавцем в автосалоні за пів року до купівлі нею як новий за 2,5 млн грн. При цьому продавець автомобіля є бенефіціарним власником товариства, яке здійснило у 2021 році комплекс ремонтних робіт у ДП "Головний навчально-методичний центр Держпраці".

У 2021 році дружина експосадовця придбала автомобіль Мercedes-Вenz GLE 43 AMG за 210 тис. грн, що також дешевше за ринкову вартість, яка могла становити 1,1 млн грн.

При цьому експосадовець у 2021 році задекларував свої та дружини заощадження на кінець звітного року, зокрема 700 тис. грн та 150 тис. доларів США готівкою, а також майже 780 тис. грн, 12 тис. доларів і 20,5 тис. євро на банківських рахунках. У 2022 році - 400 тис. грн, 40 тис. доларів та 80 тис. євро готівкою, а також майже 1,3 млн грн, 16 тис. доларів і 45,6 тис. євро на банківських рахунках.

Під час перевірки було встановлено, що експосадовець і члени його сім’ї, зважаючи на отримані ними доходи з офіційних джерел та витрат на нерухомість й автомобілі, не мали фінансової можливості заощадити грошові активи у зазначених розмірах.

Зазначені в декларації відомості відрізняються від достовірних на понад 6,6 млн грн за 2021 рік та 9,5 млн грн за 2022 рік.

У діях службовця встановлені ознаки правопорушення, за яке передбачена кримінальна відповідальність за ч. 2 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування).

Відповідні обґрунтовані висновки направлені до Національної поліції України.

Читайте також: ВАКС заочно судитиме організатора розтрати ₴225 мільйонів держкомпанії «Артем»

За результатами розгляду обґрунтованого висновку, складеного стосовно експосадовця за 2021 рік, слідче управління Головного управління Нацполіції у м. Києві внесло відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про розпочате кримінальне провадження.

У липні 2022 року посадовець звільнився з посади й наприкінці 2022 року виїхав з України.

Як повідомляв Укрінформ, у декларації народного депутата виявили недостовірні дані на 5,8 млн грн.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-